Caută
Close this search box.

Nu uitaţi, pe 22 septembrie este Noaptea Albă a Filmului Românesc!

Toamna se anunţă bogată în rod…cinematografic. Pe 22 septembrie, va avea loc la București cea de-a opta ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. Filme de ficţiune şi documentare, proiecții speciale și avanpremiere, producţii care au fost deja premiate în marile festivaluri sunt propuse cinefililor cu precizarea că, amănunte despre realizarea filmelor se vor obţine “face to face” chiar de la realizatori.

O mie şi una de nopţi…în una singură!

Muzeul Țăranului Român, Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme, Unteatru, J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar sunt numai câteva dintre spaţiile în care vor avea loc proiecțiile.

Menţionam că este vorba despre filme apreciate în 2017 la festivaluri naţionale şi internaţionale şi  lista se deschide cu Ana, Mon Amour ( în regia lui Călin Peter Netzer) un film  de dragoste care analizează o relație de cuplu complexă şi ciudată, premiat la Berlin cu Ursul de Argint pentru contribuția artistică, şi continuă cu Inimi cicatrizate (regia Radu Jude) distins cu Premiul Special al Juriului la Locarno, Premiul Zilele Filmului Românesc la TIFF și patru trofee Gopo,  o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher care are în rolurile principale pe Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic și Ilinca Hărnuţ .

Din programul acestei nopţi aş cita: Fixeur „un film despre abuz și manipulare”, cum spune cineastul Adrian Sitaru despre recenta sa producție (devenit, între timp, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină Gală care va avea loc in luna martie 2018 la Los Angeles), Vara s-a sfârșit (regia Radu Potcoavă) şi Ultima zi, regizat de Gabriel Achim, un „thrillercomic” despre un provincial care s-a hotărât să se călugărească.

Secțiunea 10 ani de la debut, inaugurată la ediția de anul trecut a Nopții Albe a Filmelor Românești, propune o proiecție specială cu filmul California Dreamin’ (Nesfârșit), regizat de regretatul Cristian Nemescu, film distins în 2007 la Cannes cu premiul Un Certain Regard. În rolurile principale, Armand Assante și Răzvan Vasilescu. Un film care este „o analiză pertinentă a lumii în care trăim și aduce în prim-plan subiecte precum globalizarea, birocrația, imaginea americanilor în Europa, oportunismul, dar și slugărnicia de care dau dovadă deseori românii în fața străinilor”, după cum arată producătorul lui, Andrei Boncea.

Acestor producții li se adaugă și o selecție a celor mai noi scurt-metraje românești, Offstage (regia Andrei Huțuleac), Sechestrați fără voie (regia Tudor Botezatu), Prima noapte (regia Andrei Tănase), Fragment 22 (regia Stela Pelin) și No Man’s Land (regia Marius Olteanu).

Surpriza pregătită de organizatori spectatorilor? Două filme care vor fi anunțate chiar pe 22 septembrie, cu puțin timp înainte de proiecție. Chiar si numai din curiozitate,  merită să participaţi!

Detalii pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri