Caută
Close this search box.

O dupa amiaza cu Frida Kahlo

Nascuta in Mexic, pe 6 iulie 1907, Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderon a fost o pictorita care in mare parte a lucrarilor a facut autoportrete, portrete ale surorilor si a prietenilor unde a mixat realitate cu suprarealism, elemente folclorice, puternice palete de culori si  a impus un stil naiv care a identificat-o.

Dupa ce in copilarie  a supravietuit poliomelitei, la 18 ani a suferit un accident de masina care i-a fracturat oasele bazinului si tintuit-o la pat pentru doi ani. Acest lucru cauzeaza abandonarea ideii de a urma medicina si incepe sa lucreze tot mai mult portretele celor din jur. Parerea data de Diego Rivera – artist de succes in acele vremuri ale Mexicului si un marcant membru al Partidului Comunist – o face pe  Frida Kahlo sa continue sa picteze. „Diego si Frida” este titlul coloanelor de ziar pentru multa vreme dat de relatia lor, urmata de casatoria din anul 1929 si de traseele avute impreuna in urmatorii ani in Cuernavaca, San Francisco, New York, Detroit, inapoi in Mexic. Toate aceste calatorii, adaptari, relatii extraconjugale, neadaptari, sanatatea tot mai subreda schimba foarte mult perceptia, stilul si tehnica picturilor ei. Este recunoscuta ca artista de mare valoare, i se vand din ce in ce mai bine tablourile, are expozitii in importante muzee din Mexic si Statele Unite. Moare la doar 47 de ani, in 1954, dupa lungi si crunte suferinte fizice si dezamagiri sentimentale.

Un personaj fantastic, o luptatoare cu viata, o artista unica, o personalitate vulcanica au facut din Frida Kahlo subiect pentru scenarii de carte si de film. In acelasi context s-a nascut si acest eveniment de duminica dupa amiaza pentru a descoperi un  Picasso feminin .

Asadar, CRISTINA BAZAVAN va asteapta la Cinema Elvira Popescu, duminica 17 septembrie, ora 16,00 la o discutie despre romanul „Cartea secreta a Fridei Kahlo”, urmata de proiectia filmului, FRIDA, NATURALEZA VIVA pentru a lasa loc fiecaruia dintre noi sa intelegem un om si  un artist, deopotriva.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri