Caută
Close this search box.

ONU nu este de accord cu organizarea unui referendum pentru independența Kurdistanului

Consiliul de Securitate al ONU și-a exprimat joi – într-un comunicat – „preocuparea față de impactul potențial destabilizator al proiectului susținut de guvernul regional al Kurdistanului de a organiza un referendum săptămâna viitoare”, relatează AFP.

„Referendumul plănuit este prevăzut să aibă loc în timp ce operațiuni împotriva grupării Statul Islamic — în care forțele kurde joacă un rol capital — sunt în continuare în curs”, notează comunicatul, care se abține să utilizeze cuvântul „independență”. El „ar putea contracara eforturile pentru a asigura o revenire voluntară și în condiții de securitate a peste trei milioane de refugiați și de persoane strămutate”, adaugă textul.

„Membrii Consiliului își exprimă atașamentul continuu pentru suveranitatea, integritatea teritorială și unitatea Irakului”. Ei „invită la rezolvarea oricărei probleme între guvernul federal și guvernul regional al Kurdistanului în cadrul Constituției irakiene, printr-un dialog structurat și compromisuri susținute de comunitatea internațională”, mai afirmă documentul.

„Membrii Consiliului de securitate își exprimă sprijinul total față de eforturile ONU pentru a facilita dialogul între părțile irakiene implicate”, conchide comunicatul.

ONU a propus să se ajungă până în trei ani la un acord între Kurdistanul irakian și guvernul federal de la Bagdad asupra statutului regiunii autonome, cu condiția ca Kurdistanul să renunțe la referendumul său prevăzut pentru luni.

Massoud Barzani, șeful administrației regiunii autonome Kurdistanul irakian, are prin acest proiect de referendum o nouă confruntare cu Bagdadul pentru a realiza visul unui stat — afirmă susținătorii săi, în timp ce detractorii lui îl acuză că urmărește doar să se mențină la putere într-o perioadă în care face față unei crize politice interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri