Caută
Close this search box.

În Pakistan a fost inaugurată a cincea centrală nucleară din țară

Premierul pakistanez, Shahid Khaqan Abbasi (foto), a inaugurat vineri a cincea centrală nucleară din această țară unde întreruperile de electricitate sunt recurente, dezvoltată în colaborare cu China, transmite AFP.

Pakistanul este una dintre puținele țări în curs de dezvoltare care continuă să își extindă folosirea energiei atomice în pofida catastrofei nucleare din 2011 de la Fukushima, în Japonia.

Țara caută cu disperare să acopere deficitul energetic care în timpul verii poate atinge un maxim de 7.000 de megawați (MW), o treime din cerere, explică Agerpres.

Reactorul Chashma-4, cu o putere de 340 de MW, situat la 250 de kilometri sud-vest de Islamabad, este al patrulea construit în cadrul colaborării dintre Comisia pentru energie atomică din Pakistan (PAEC) și Corporația națională din domeniul nuclear din China (CNNC).

Precedentul a fost inaugurat în decembrie de fostul premier Nawaz Sharif, destituit luna trecută pe fondul unor acuzații de corupție, care își făcuse din extinderea capacităților energetice un punct central al luptei electorale.

„Să punem capăt întreruperilor în distribuția energie electrice electricității este o prioritate a guvernului nostru”, a afirmat Shahid Khaqan Abbasi în cursul inaugurării transmise în direct la posturile de televiziune, dând asigurări că acestea nu vor mai exista după noiembrie 2017.

Premierul a subliniat actuala creștere economică a Pakistanului, care a depășit 5%, va atinge 6% în acest an, după recenta punere în funcțiune a mai multor centrale, în timp ce altele sunt pe punctul de a fi inaugurate.

Neplăți, corupție, ineficiență, lipsa investițiilor: producția de energie a rămas în urma cererii în ultimul deceniu, o criză pe care Nawaz Sharif se angajase să o rezolve până la finalul mandatului său, prevăzut inițial în 2018.

China intensifică în prezent investițiile la vecinul său pakistanez, în cadrul unui plan de dezvoltare a infrastructurii rutiere, telecomunicațiilor și energiei de peste 50 de miliarde de dolari de-a lungul unui coridor economic ce leagă China de Marea Arabiei traversând Pakistanul de la nord la sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri