Caută
Close this search box.

Perdantul Schulz o învinovățește pe Merkel pentru succesul extremiștilor în parlamentul german

Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit duminică al treilea partid politic din Germania și este prima formațiune de extrema dreaptă care intră în Bundestag după mai bine de 50 de ani, comentează luni publicația belgiană Le Soir

Cancelarul Angela Merkel are o vină în succesul repurtat la alegeri de către partidul populist AfD, a declarat duminică seara liderul social-democraților germani Martin Schulz.

„Cred că Merkel a dus o campanie scandaloasă”, a afirmat el pentru posturile de televiziune publice ARD și ZDF.

„Refuzul său sistematic a creat un vid pe care AfD a reușit să îl umple parțial. Cred că Angela Merkel are o mare responsabilitate pentru aceasta”, a spus Schulz.

SPD-ul lui Schulz i-a reproșat în repetate rânduri Angelei Merkel faptul că refuză să ducă o adevărată campanie, mizând pe „continuitate” și pe bilanțul său economic, evitând totodată cu grijă subiectele care puteau duce la o dezbatere.

Jörg Meuthen, unul din principalii responsabili ai AfD, a declarat la ZDF că „xenofobia și rasismul nu vor fi tolerate, căci nu încurajăm acest gen de poziție”.

AfD a realizat duminică un scor istoric, câștigând 12,6% din voturi și marcând astfel revenirea extremei drepte în parlamentul german.

La anunțarea rezultatelor scrutinului, mii de germani au ieșit duminică seara în stradă pentru a protesta împotriva victoriei unui partid descris deseori drept xenofob, rasist și antiimigrație.

În acest context, ministrul belgian de externe Didier Reynders a avertizat luni că dacă nu vor exista reforme reale în Europa, „febra extremistă” va continua să se dezvolte, potrivit Le Soir.

„Vedem extreme în ascensiune în toată Europa”, a afirmat ministrul belgian la RTBF, lansând un avertisment în legătură: „Alarma este aici!”.

Dacă nu vor exista reforme reale în Europa, în materie de economie, migrație, apărare sau politică externă, „riscăm să vedem crescând această febră a extremei drepte și a extremei stângi în anii următorii ani”, a afirmat Didier Reynders, trăgând un semnal de alarmă: „Este într-adevăr timpul să ne îndreptăm spre o serie de decizii concrete în Europa”.

Pe de altă parte, există progrese, „le-am văzut în probleme de apărare”, spune el. În materie de apărare, Europa se pune puțin câte puțin pe picioare, dar „asta nu este încă suficient în ochii cetățenilor”.

Nu trebuie să ne amăgim, „au existat valuri de atentate, o parte din populație se confruntă cu dificultăți economice, inclusiv în Germania, iar dezbaterea privind migrația doar consolidează terenul extremei drepte”.

Angela Merkel va fi reconfirmată drept cancelar prin votul deputaților în Bundestag după constituirea unei coaliții majoritare în parlament. Negocierile dificile care se profilează în acest sens între democrat-creștini (CDU/CSU), liberali (FDP) și ecologiști (Verzii) ar putea dura până în decembrie.

„Oricine va fi în viitoarea coaliție este necesar să țină cont de faptul că fără reforma fundamentală a proiectului european, cu toate țările interesate în jurul mesei, va exista întotdeauna un risc de a vedea extremele progresând. Este un șoc istoric, deoarece nu este un lucru banal, dată fiind istoria Germaniei, de a vedea extrema dreaptă revenind în parlament. Dar cred că acest șoc poate fi salutar în dezvoltarea unei culturi europene noi”, a declarat ministrul belgian de externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri