Caută
Close this search box.

Primele rachete de luptă au fost inventate şi folosite de un sibian, în 1529

În această toamnă, mai precis pe 15 octombrie, se vor împlini 491 de ani de când Imperiul Otoman a suferit o mare înfângere în faţa porţilor Vienei. O contribuţie importantă în această bătălie a avut-o un sas din Sibiu, Conrad Haas, care a tras în turci cu… rachete inventate de el. Conrad Haas este considerat părintele rachetelor de luptă de astăzi şi ale celor spaţiale cu două şi cu trei trepte, folosite, după 450 de ani, pentru cucerirea Cosmosului.

Când spunem Deveselu, ne gândim la sistemul de rachete pe care americanii l-au instalat la noi pentru a proteja Europa de un eventual atac asiatic. Ceva asemănător s-a petrcut cu 491 de ani în urmă, când un sibian a apărat Europa de un atac asiatic… cu rachete!

Sultanul Soliman Magnificul cucerise în anul 1521 Belgradul şi cetatea Sabacului şi a devenit un pericol iminent pentru Ungaria. La 29 august 1526, în urma bătăliei de la Mohacs, Ludovic al II-lea, regele Ungariei îşi pierde viaţa, iar Ungaria creştină dispare de pe hartă, devenind ”eyelet”, adică paşalâc turcesc.

În faţa lui Soliman se deschid porţile Europei, iar sultanul se hotărăşte să atace cetatea de scaun a Habsburgilor. La data de 27 septembrie, Viena era complet încercuită de o oaste otomană care însuma 250.000 de soldați. Cetatea era apărată de 22.000 de infanterişti şi 2.000 de călăreţi.

În cursul asediului, agresorii otomani s-au trezit atacaţi cu o armă ciudată, cu care nu se mai confruntaseră până atunci. Era vorba despre nişte proiectile asemănătoare unor suliţe lungi, mai groase decât cele obişnuite, care veneau şuierând prin aer. Când atingeau pământul acele suliţe stranii explodau puternic. Cel care a aruncat în luptă acele nemaivăzute proiectile era sibianul Conrad Haas. Pe 15 octombrie Soliman s-a recunoscut învins, a ridicat asediul şi s-a retras la Belgrad, lăsând în urmă tot ce nu se putea transporta uşor. Trupele otomane pierduseră 40.000 de ostaşi, iar cu această ocazie, armata turcă, cu elita ei de ieniceri, și-a pierdut renumele de „neînvinsă”.

Manuscrisele au fost găsite în 1961

Ce este cu acest Conrad Haas? Până la mijlocul anilor 60, specialiştii considerau că racheta în trepte a fost inventată în 1650, de polonezul Kazimierz Semionowiczs. Printr-o comunicare ştiinţifică, prezentată în 1966 la Congresul Internaţional de Aeronautică de la Madrid, savantul român prof. dr. ing. Elie Carafoli, care era şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Astronautică, a răsturnat definitiv această ierarhie. Bazat pe un vechi manuscris găsit în arhivele de la Sibiu, Carafoli a demonstrat că primele rachete în trepte au fost construite de sasul Conrad Haas, la Sibiu, în 1529. Deci cu peste 120 de ani înaintea polonezului. Manuscrisul demonstrează şi faptul că sibianul a adus rachetei anumite îmbunătăţiri, folosite şi acum în domeniile de vârf ale tehnicilor militare şi ale celor spaţiale. Unele invenţii în domeniul tunurilor au pus în umbră rachetele sibianului pentru câteva sute de ani, dar în secolul XX ele revin brusc în actualitate, în special prin Hitler, apoi prin expansiunea cosmică a omenirii.

Manuscrisul lui Conrad Haas privind rachetele, inclusiv schiţele, în care invenţia sibianului seamănă izbitor cu o rachetă actuală, a fost găsită de profesorul Doru Teodoriciu, în 1961, la biblioteca din Sibiu.

A gândit, în secolul al XVI-lea, prima ”cabină spaţială” din lume

”Lista invenţiilor lui Conrad, descoperite de Doru Teodoriciu, cuprinde: racheta cu două etaje de ardere – datată 1529; racheta cu trei etaje – 1529; bateria de rachete – 1529; căsuţa zburătoare – 1536); experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje – 1555; utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta – 1555. <Căsuţa zburătoare> propulsată în aer de rachetă nu este nimic altceva decât anticiparea cabinei spaţiale folosită de cosmonauţi începând cu anii 1950. În lucrare erau menţionate şi pulberile lui Ioan Românul (Hans Walah) din Alba Iulia”, ne-a spus cercetătorul Sebastian Sârbu, vicepreşedinte al Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării, București, director al International Center for Criminal Intelligence SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri