Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, marţi, că impunerea unor sancţiuni mai dure împotriva Coreei de Nord ar fi un act contraproductiv, adăugând că ameninţările militare ar putea declanşa o ”catastrofă globală”, informează site-ul agenţiilor Reuters şi Tass.

Într-un discurs susţinut după proaspăt încheiatul summit BRICS, Putin a criticat modul în care Statele Unite abordează criza din Peninsula Coreea, argumentând că Phenianul nu-şi va întrerupe programul nuclear şi balistic până când nu se va simţi în siguranţă.

”Rusia condamnă exerciţiile nord-coreene. Le considerăm provocatoare, dar amplificarea isteriei militare nu va duce la nimic bun. Ar putea duce la o catastrofă globală. Nu există nicio altă cale, cu excepţia celei paşnice”, a declarat preşedintele rus, potrivit Mediafax.

Rusia, care are graniţă comună cu Coreea de Nord, a cerut în repetate rânduri iniţierea dialogului cu Phenianul, sugerând ca Statele Unite şi Coreea de Sud să înceteze exerciţiile militare pentru a determina Coreea de Nord să nu mai efectueze teste balistice sau nucleare.

Cu toate că a spus că noi sancţiuni nu ar produce niciun efect, Putin a afirmat că Rusia este pregătită să discute ”unele detalii” pe această temă. Liderul de la Kremlin a mai precizat că este absurd ca Washingtonul să ceară ajutorul Moscovei pentru rezolvarea problemei nord-coreene, după ce SUA au sancţionat companii ruseşti pe care le-a acuzat de încălcarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

”Este ridicol să ne pui pe noi pe aceeaşi listă a sancţiunilor cu Coreea de Nord şi după să ne ceri să ajutorul pentru a impune noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord. Greşelile acestea sunt făcute de oameni care confundă Austria cu Australia”, a adăugat Putin.

Luni, Nikky Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU, a cerut Consiliului de Securitate să ia „cele mai dure măsuri posibile” împotriva Coreei de Nord, după ce Phenianul a anunţat testarea cu succes a unei bombe cu hidrogen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here