Caută
Close this search box.

Referendum în Catalonia. Organizatorii, amendați de Curtea Constituțională cu 6.000-12.000 euro pe zi

Curtea Constituțională spaniolă a anunțat joi amenzi cuprinse între 6.000 și 12.000 de euro pe zi pentru 24 de organizatori ai referendumului pentru autodeterminare din Catalonia, prevăzut pentru 1 octombrie, transmite AFP.

Această decizie a înaltei curți, luată în unanimitate, este ultima dintre numeroasele măsuri luate în scopul stopării referendumului interzis, dar pe care guvernul separatist catalan este decis să-l organizeze.

O amendă de 12.000 de euro pe zi este impusă secretarului general Josep Maria Jové, arestat miercuri, mâna dreaptă a vicepreședintelui catalan Oriol Junqueras, precum și altor șapte membri ai comisiei electorale, „până ce vor respecta rezoluțiile Curții”.

O amendă de 6.000 de euro pe zi vor trebui să plătească 15 membri ai comisiilor electorale teritoriale, la fel ca și o altă responsabilă de procesele electorale, Montserrat Vidal.

Amenzile în cazurile lui Jove și Vidal vor fi aplicate zi de zi până ce aceștia „justifică în fața Curții că au anulat hotărârile adoptate și au invalidat măsurile care nu respectă suspendarea referendumului”, potrivit unui comunicat.

Curtea Constituțională de la Madrid pune astfel în aplicare, în premieră, o reformă recentă din 2015 ce îi permite să aplice amenzi autorităților sau funcționarilor care încalcă deciziile sale sau chiar să îi suspende din funcții.

Curtea a decis de asemenea să informeze Parchetul asupra faptelor, în cazul lui Jove, pentru eventuale consecințe penale.

Garda Civilă spaniolă a arestat miercuri 14 înalți responsabili ai guvernului Cataloniei, într-o vastă operațiune ce a inclus numeroase percheziții. Forțele de ordine au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot.

Operațiunea a stârnit un val de manifestații ale catalanilor indignați, în special la Barcelona, împotriva politicii ‘represive’ a statului central.

Sursa foto: Politico.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri