Caută
Close this search box.

Ridicarea vizelor pentru Statele Unite, o prioritate pentru oficialii români

Ridicarea vizelor pentru români este un subiect care nu lipsește de pe masa discuțiilor dintre oficialii români și cei americani. Ambasadorul George Maior i-a cerut susținerea senatorului Ron Johnson pentru a identifica instrumentele legislative ce ar permite includerea României în programul Visa Waiver. Discuția vine pentru a reitera solicitarea președintelui Klaus Iohannis din luna iunie, care le-a cerut sprijinul mai multor congresmani americani în acest sens.

În urmă cu două zile, la întrevederea cu ambasadorul român George Maior, senatorul Ron Johnson a declarat că va sprijini demersurile pentru ridicarea vizelor pentru cetățenii români. El a evidențiat importanța politică și economică a programului Visa Waiver pentru consolidarea relațiilor dintre SUA și țările participante. De asemenea, oficialul american a apreciat că includerea României în program va conduce la creșterea nivelului de securitate al celor două țări.

Discuțiile dintre cei doi oficiali nu au fost întâmplătoare. Senatorul republican Ron Johnson este președintele Comitetului pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale, unul din cele mai importante comitete din Senatul SUA, având jurisdicţie pe operaţiunile de control și verificare a activității Departamentului pentru Securitate Internă. Instituţia din administraţia americană are responsabilități în domeniul controlului şi protecţiei frontierelor.

Includerea României în programul Viza Waiver a fost un subiect ridicat și de președintele Klaus Iohannis în timpul vizitei sale în SUA, în luna iunie a acestui an, când a avut o serie de întâlniri cu senatori și membri ai Camerei Reprezentanților din SUA, printre care și senatorul Ron Johnson, dar și o întrevedere cu Donald Trump.

“Am menționat acest aspect, dar l-am menționat si în timpul altor întâlniri pentru că este important pentru noi, este important pentru românii care vor să vină în SUA. Tot mai mulți oameni vin din România în SUA, unii vin ca turiști, unii vin pentru afaceri, cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajați. Așa că problema vizelor ar putea fi important să o discutăm si probabil că vom avansa în această privință”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat la vremea respectivă dacă în cadrul întâlnirii de la Casa Albă a discutat și despre programul Visa Waiver.

Tot în această lună, pe 13 septembrie, ambasadorul României în SUA, George Maior, a avut o întrevedere și cu senatorul Ben Cardin(democrat, statul Maryland), prilej prin care s-a discutat și despre ridicarea vizelor pentru cetăţenii români. Și acest lider american și-a declarat sprijinul în Congresul SUA pentru acest demers.

Programul visa Waiver (VWP) permite reprezentanților anumitor țări să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice sau de afaceri, pe o perioadă de 90 de zile sau mai puțin, fără a fi nevoiți să obțină o viză. Turiștii VWP au obligația de a face o cerere pentru autorizație prin intermediul sistemului electronic de autorizare pentru turism (ESTA), urmând să fie verificați la intrarea în SUA și înscriși în cadrul Departamentului de Securitate al programului US-VISIT.

Din acest program fac parte în momentul de față Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Monaco, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri