Caută
Close this search box.

Senatorul Florin Cîţu vrea să-l aducă pe Mihai Tudose în fața Comisiei de buget

Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat, vineri, că rectificarea bugetară pe care urmează să o facă Guvernul nu poate fi pozitivă, el cerând audierea premierului Mihai Tudose în Comisia de buget a Senatului pentru a prezenta execuţia bugetului general consolidat.

„Pentru o imagine cât mai clară a situaţiei bugetului la momentul acestei rectificari bugetare sunt obligat să cer ca Prim-Ministrul, Mihai Tudose, să fie audiat în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital de la Senat pentru a prezenta execuţia bugetului general consolidat (nu doar a bugetului de stat), colectarea TVA fără SWAP, rambursările TVA în comparaţie cu programul aprobat la începutul anului”, a scris pe Facebook senatorul PNL Florin Cîţu.

El mai spune că, în aceste moment, situaţia economică arată că este necesară o rectificare a bugetului, dar că prima rectificare bugetară din acest an poate fi doar negativă. Senatorul PNL a subliniat că rapoartele trimestriale publicate de Ministerul Finanţelor arată că, după şase luni, veniturile la buget sunt cu cinci miliarde de lei mai mici decât cele prognozate şi asta în ciuda creşterii economice de 5,8%. Mai mult, spune Cîţu, în primele şase luni ale lui 2017, datoria publică a crescut cu 18,7 miliarde de lei, iar preţurile de consum, după şapte luni, au crescut cu 1,5% şi sunt estimate să depăşească ţinta de inflaţie. El atrage atenţia că cel mai important lucru este însă că, din creşterea economică de 5,8% în primul semestru, 5,5% vine din consum, adică 95%, cu toate acestea încasările din TVA fiind mai mici cu 4,7 miliarde de lei decât cele programate.

„În cazul în care guvernul decide să facă o rectificare pozitivă, aşa cum declara public, premierul Tudose se va afla exact în situaţia în care se afla şi guvernarea anterioară. O rectificare bugetară pozitivă mă obligă să propun PNL să ceară o comisie de anchetă a rectificării bugetare”, a adăugat Cîţu.

Senatorul liberal a reamintit că a făcut parte din comisia de anchetă a rectificărilor bugetare din anul 2016.

„Această comisie a fost cerută de Liviu Dragnea pentru a ancheta <gaura> de la buget. Acum situaţia este mult mai gravă deoarece anul trecut veniturile la buget erau cu 4.7 miliarde mai mici decât cele programate. Anul acesta sunt cu 5.1 miliarde mai mici. (…) Sfatul meu pentru guvernul Tudose este ca de această dată să ia o decizie bazată pe realităţile economice şi nu una care să asigure doar promovarea imaginii PSD. Aceasta este o decizie foarte important”, a conchis Florin Cîţu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri