Caută
Close this search box.

Sirenele mâniei: ce înseamnă sunetele care v-au spart timpanele miercuri…

În prima zi de miercuri a fiecărei luni, în România au loc exerciții de alarmare a populației. Mai exact: sunt pornite sirenele pentru a se verifica și centraliza starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale. S-au scăpat din vedere elementele esențiale ale acestor exerciții: cei pentru care sună sirenele, cetățenii, care habar n-au ce mesaje sunt acestea!

Femeia, vizibil pensionară, a ieșit nervoasă din casa scării, în sunetul strident și înfricoșător al sistemului de alarmare. ”‘Ț-ai Dracu‘ cu sirenele voastre!” Apoi se pierde pe aleea cu lume puțină din Rahova. Femeia are dreptate, acest exercițiu nu are noimă pentru populația căreia nu i s-a spus nimc. Dacă sună alarmele… ce? Ce înseamnă? Ce facem? Ne ascundem? Unde?

”Prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice”, spune comunicatul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Aici apare ideea că ”disconfortul în spațiul public” ar fi ”benefic”, dar nu se specifică dacă pentru reumatism sau gâlci.

În fapt, România poate să se aștepte oricând la un cutremur de mare magnitudine, conform datelor seismologilor despre care Magnanews a scris, iar un război zonal sau mondial poate izbucni oricând, după cum arată toate acțiunile și declarațiile belicoase ale armatelor lumii și ale liderilor mondiali. Pentru aceasta avem exerciții sinistre cu sirene în România actuală.
Cum se diferențiază semnalele sonore pentru dezastre sau atac aerian

În fine, în cadrul acestor exerciții, sirenele emit cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauze între ele. Semnalele nu sunt identice, ci se diferențiază după tipul de alarmare: există semnal distinct pentru dezastre, un altul pentru prealarmare la atac aerian, alarmare la atac aerian și semnal distinct pentru încetarea alarmei. Cum sună fiecare tip de alarmare în parte, teoretic:

Alarmă la dezastre
Cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din cinci sunete a opt secunde fiecare, cu pauză de cinci secunde între ele.

Prealarmă aeriană
Trei sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din trei sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de secunde secunde între ele.

Alarmă aeriană
15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între ele.

Încetarea alarmei
Un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri