Caută
Close this search box.

Superbul sat țigănesc din Sacromonte unde poți trăi gratuit

Pe dealurile de deasupra Granadei din Spania trăiește o comunitate strălucitoare de spirite libere care locuiesc în peșteră, ocupând înalta piatră albă a cartierului Sacromonte.

Casele acestor oameni sunt un amestec de frumusețe rustică, simplitate și claustrofobie. Ferestrele sunt adesea limitate în aceste case, astfel încât multe corpuri de iluminat sunt agățate de tavan.

Există o strânsă și directă legătură cu natura, ce nu poate fi negată, mai ales când casele de aici devin, literalmente, una cu pământul.

Comunitatea aceasta își are rădăcinile în acest loc încă de la prăbușirea imperiului maur în anii 1500, când țiganii au venit și au sculptat casele în pământul înclinat. Acum, Sacromonte este un cartier frumos, dar încă de atunci a devenit un loc turistic foarte căutat din cauza caselor ascunse, sculptate în rocă, și a spectacolelor de flamenco.

Totuși, în ascunzișurile cartierului rezidențial Sacromonte locuiește această comunitate colorată de nomazi, țigani și hipioți, aproximativ 30-40 la număr.

Căminul lor, din peșteri, este modest dar foarte funcțional, dispunând de electricitate, apă curentă și uneori chiar televiziune. Mulți folosesc resurse de energie durabile, cum ar fi panourile solare care sunt agățate pe ușa lor.

Ca orice comunitate, există o gamă largă de oameni – un fel de clandestini sau locuitori ilegali din țară și, desigur, există o cultură a drogurilor. Alții sunt extrem de hotărâți să trăiască simplu și responsabil, ducând mai departe moștenirea unei culturi bogate și frumoase. Unii locuitori chiar dețin cai și ponei.

Mulți turiști se aventurează să îmbrățișeze acest stil de viață liniștitor, pentru o lună sau chiar două, alături de oamenii simpli care trăiesc în sudul Spaniei, fiind direcți ancorați cu natura, fără a fi nevoie să cheltuiască bani.

Locuitorii ai acestei comunități din Sacromonte împărtășesc, în general, ambiția durabilității, managementului ecologic și al protecției culturale. Cu toate acestea, există de mult timp o diferență de mentalitate în cadrul acestor tipuri de comunități înrădăcinate. Mulți prețuiesc secretul societății lor, în timp ce alții au intenția să răspândească mesajul în speranța că vor putea dezvolta o comunitate mai puternică și vor atrage noi membri devotați. Unii se vor autoidentifica ca fiind nomazi, alții hippioți iar unii țigani – termeni care sunt folosiți cu lejeritate de mulți, în special în vest- iar alții vor încerca să distruge aceste etichete care pentru mulți creează dezgust. Și, deși li se atribuie o conotație pozitivă, punctul de vedere opozițional este de înțeles: rareori vin lucruri bune din crearea de etichete.

Localnicii din Granada au, de asemenea, o viziune polarizata, iar mulți sunt îngrijorați de așezare. Este destul de greu să știi cum să abordezi această parte a societății. Este mai bine ca această comunitate să fie lăsată la voia întâmplării și în stânga paginilor goale de istorie sau este absolut necesar să se intervină pentru o creștere cât mai sănătoasă a ei?

Recunoașterea acestei comunități va da naștere migrației sau turismului?

Foto:5election.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri