Caută
Close this search box.

Tornada prostiei

Natura s-a dezlănțuit duminică seara, nemiloasă, lăsând în urmă pierderi morți, răniți, orașe și sate distruse. Oamenii din vestul și nordul țării au văzut, preț de 15 minute, cum arată iadul, dar și neputința de a se afla într-o țară incapabilă să asigure securitatea cetățenilor săi.

Nu vreau să trec peste tupeul și obrăznicia premierului Tudose: ”Ce să facem? Să dăm o lege să nu mai bată vântul?” Despre performanțele și mai ales despre atitudinea lui disprețuitoare mă abțin să comentez. E pur și simplu pierdere de vreme. Dar nu pot să nu remarc că tot premierul a adăugat că trebuie regândit un sistem de alertă și intervenție. Cu alte cuvinte, a recunoscut că dezastrul a prins autoritățile (pentru a câta oară?) total nepregătite.

Păi, haide să vedem cum bate vântul numirilor politice prin tot Palatul Victoria și ce oameni lucrează în administrația publică. Lucrurile făcute de mântuială, lipsa coerenței manageriale în lucrările de infrastructură, amatorismul frecvent în orice domeniu administrativ, iată doar câteva dintre cauzele care complică intervenția fermă în cazuri de dezastre. Nu mai amintesc de defrișările masive, chiar de raderea efectivă a unor păduri de pe fața pământului, adevărate crime ecologice făcute cu complicitatea tuturor guvernelor. Ca să nu mai vorbesc de stâlpii de inaltă tensiune, împovărați de tone de cabluri și, cum s-a demonstrat duminică sesra, pericol de moarte pentru oameni. Multe dintre aceste neajunsuri sunt determinate de pasivitatea autorităților locale, care sunt preocupate mai mult de ideologii și interese personale decât de problemele curente ale comunității. În Germania, de exemplu, clădirile sunt proiectate și executate să reziste la o viteză a vântului mai mare de 140 de kilometri pe oră. La noi, regulile nu sunt nici măcar pe hârtie, deci la ce bun să mai vorbim de calitatea constucției?

Viciile din administrație se reflectă în viața noastră de zi cu zi. Nu avem nevoie de o lege care să interzică vântului să bată, dar avem nevoie de o lege care să interzică proștilor, interlopilor și penalilor accesul la funcțiile publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri