Caută
Close this search box.

Uraganul Irma, un ”masacru total”! Bilanțul provizoriu indică 8 morți și 21 de răniți în Saint Martin

Un nou bilanț provizoriu indică cel puțin 8 morți și 21 de răniți în urma trecerii uraganului Irma prin insula franco-olandeză Saint-Martin din Caraibe, au anunțat joi autoritățile franceze citate de AFP.

Ministrul francez pentru Teritoriile de peste mări, Annick Girardin, a sosit pe insula franceză Guadelupa, care depinde din punct de vedere administrativ de Saint-Martin odată cu detașamentul de intervenție condus de colonelului Boichard.

„Întăririle umane și materiale” includ aproape două sute de forțe de intervenție, soldați, pompieri, medici și câini, ”deoarece, din păcate, va trebui să lucrăm în Saint Barthelemy (insula franceză de lângă Saint Martin) unde daunele sunt foarte importante”, a spus doamna Girardin.

Un pod aerian între Saint-Martin și Guadelupa ”va permite trimiterea tuturor celor necesare și, probabil, transportarea persoanelor rănite”, a adăugat Girardin.

Ministrul francez de interne, Gérard Collomb, a declarat pentru postul de radio și televiziune Franceinfo că „cifrele mai mult ca sigur se vor schimba pe parcursul zilei” și că ”informațiile sunt fragmentate din cauza dificultăților de comunicare cu insulele Saint-Martin și Saint-Barthélemy”.

Uraganul Irma a provocat o scenă de un ”masacru total” în urma trecerii prin insula Barbuda, micuța națiune solicitând ajutor de la comunitatea internațională în vederea reconstrucției, după cum a anunțat joi premierul acesteia, citat de Reuters.

Gaston Browne, prim-ministru în Antigua și Barbuda, a declarat pentru BBC că aproximativ 1.800 de locuitori — circa o jumătate din populația din Barbuda — sunt sinistrați, iar 9 din 10 clădiri au suferit pagube, multe dintre ele fiind total distruse. ”Am zburat în Barbuda și n-am văzut decât masacru total. A fost una dintre cele mai dureroase experiențe pe care le-am trăit”, a spus acesta la BBC Radio Four.

Uraganul Irma, una dintre cele mai puternice furtuni din Atlantic din ultimul secol, a aruncat Puerto Rico în întuneric joi în timp ce a măturat insulele Caraibe deplasându-se către statul american Florida.

Cele opt persoane raportate decedate în urma uraganului de categoria 5 (maximă) provin din patru insule, una din Barbuda, a doua din Barbados și alte șase din Saint Martin și Saint Barthelemy, conform Reuters.

Ochiul uraganului este așteptat să treacă joi prin dreptul coastei nordice a Republicii Dominicane și Haiti urmând ca până joi seara să lovească Insulele Turks și Caicos și sud-estul Bahamas.

Conform Centrului Național al Uraganelor (NHC) din Statele Unite, Irma este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Oceanul Atlantic și una dintre cele cinci cele mai violente furtuni care lovesc bazinul Atlantic în ultimi 82 de ani.

Deși intensitatea sa ar putea suferi fluctuații, se prognozează că fenomenul meteorologic nu va scădea sub gradul 4 înainte de a ajunge în statul american Florida, la sfârșitul acestei săptămâni.

Trei uragane se manifestau simultan miercuri după-amiaza în Oceanul Atlantic, furtunile Jose și Katia fiind ridicate în categoria uraganelor alături de Irma. În ultimele lor buletine informative de la ora 21,00 GMT, meteorologii americani au indicat că rafalele de vânt ale uraganului Jose înregistrau 120 km/h (categoria 1 pe o scară de 5) și că acesta se deplasa cu 26 km/h în direcția vest-nord-vest și urma să-și mențină traiectoria în următoarele 48 de ore. NHC se așteaptă ca Jose, care se „întărește rapid”, să se apropie vineri de categoria 3 — „uragan major” — cu rafale de vânt între 178 și 208 km/h. El se afla la aproape 1.700 km de arhipelagul Antilelor Mici, nicio alertă nefiind emisă până acum, dar aceste insule au fost deja afectate de uraganul Irma.

De cealaltă parte a Golfului Mexic, la 300 km nord-est de orașul mexican Veracruz, acționează de acum uraganul Katia, cu rafale de vânt de 120 km/h și care ar urma să crească în putere. Acesta se deplasează lent, cu 6 km/h, spre sud-est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri