Caută
Close this search box.

Vă recomandăm: „GOOD TIME: Pe bune, o să-ți placă”

Înainte de vizionare am fost tentată să parafrazez titlul şi să-i întreb pe distribuitorii români ,,Voodoo Films ”: ”Pe bune, o să-mi placă? “Răspunsul? La finalul cronicii de film.

Am “răsfoit” puţin prin internet şi am aflat că în mai 2017, thrillerul „GOOD TIME”, cel de-al cincilea lung metraj artistic al fratilor Josh și Benny Safdie ,(au semnat împreună „Heaven Knows What”, „Daddy Longlegs), apare pe afiş în competiția oficială la Festivalul de Film de la Cannes şi în lunile care au trecut de la lansarea în SUA, în 11 august, reuşeşte să urce în top cu cei 400.000$ încasaţi.

Laudele venite din partea criticilor de specialitate abundă: „Nu există, pur și simplu, alți regizori capabili să genereze comedie și suspans în același timp și la un asemenea nivel” scrie INDIEwire, iar cronicarul de la Variety completează :” filmul este un thriller care te ține cu sufletul la gură”.Actorul Robert Pattinson primeşte partea leului din aprecieri. Părerea unanimă este că  reuşeşte, în rolul lui Connie, cea mai bună interpretare din cariera lui de până acum .

Time Out New York  scrie: „Robert Pattinson incendiază ecranul în acest thriller alert și feroce al celor doi regizori din New York, frații Safdie”. În tradiția thrillerelor urbane de Sidney Lumet, Martin Scorsese,sau William Friedkin, filmul creează o tapiserie autentică de chipuri, locuri și stări de spirit memorabile într-o poveste universală despre fraternitate.”

Filmul debutează în tonalităţi paşnice, dând impresia unei poveşti care s-ar lega mai degrabă de problemele psihiatrice cotidiene cu care se confruntă bolnavii mintali decât de rezolvarea unui atac banditesc cu urmări sângeroase.

Suntem, declarat, în plin gen thriller şi autorii îşi respectă opţiunea, nu zăbovesc mai mult de două, trei gros-planuri în zona calmă .Suficient răgaz să ne familiarizăm cu figura unuia dintre tinerii protagonişti. Este vorba despre Nick Nikas (interpretat de co-regizorul Benny Safdie), un tânăr labil psihic care, încurajat dar şi manipulat emoţional de Connie, fratele mai mare deşi pare că nu înţelege planul pus la cale de acesta participă si se implică activ în jefuirea unei bănci din Queens.

Se anunţă o poveste cu spărgători, violenţe, confruntări armate… Bonnie și Clyde mi-a venit imediat în minte titlul filmului american regizat de Arthur Penn în 1967, cu Warren Beatty și Faye Dunaway rămaşi interpreţii de neuitat ai personajelor Clyde Barrow și Bonnie Parker …şi m-am dus cu gândul la un remake dacă nu chiar la un plagiat dar… secvenţă după secvenţă noutăţile din scenariu alungă senzaţia oricărui “déjà vu”. Urmărim o altă saga,de data aceasta eroii sunt doi foarte tineri fraţi de sânge care devin doi hoţi lipsiţi de noroc.

Nick, în fuga lui de poliţişti se răneşte izbindu-se cu putere de o uşa de sticlă pe care, orbit de spaimă, pur si simplu o ignoră.În doi timpi şi trei mişcări ajunge în arestul poliţiei şi apoi la spital.

Montajul alert combinat cu o coloană sonoră care abundă în decibeli tensionează la maximum atmosfera. E punctul culminant al acţiunii când,forţat de împrejurări Connie începe o goană nebună de-a lungul şi de-a latul oraşului tentacular, prin locuinţe particulare, străzi periferice chiar şi printr-un un parc de distracţii închis,asumându-şi căutarea fratelui de unul singur. Disperarea lui sporeşte pe măsură ce timpul trece, cam fără folos după cum îi explica prietenei, interpretată cu mare acurateţe de actriţa Jennifer Jason Leigh (nominalizată la Oscar pentru interpretarea personajului Daisy Domergue din „The Hateful Eight” („Cei 8 odioși”) al lui Quentin Tarantino).

Nick trebuie scos din spital cu orice preţ, cauţiunea de 10.000$ trebuie achitată de urgenţă, pentru că el nu suportă interogatoriul, pentru că îl paşte pericolul unui abuz fizic dar mai ales psihic. Nick trebuie salvat de pe patul de spital, starea în care a ajuns a dus fragilitatea lui la cote maxime.

” Go,go,go”” pare sa fie îndemnul care îl impinge Connie să devină personaj într-o odisee care durează doar o noapte. Dar ce noapte!

Dacă adunăm la un loc, ritm alert, situaţii limită, adrenalină, la care adăugăm o dragoste fraternă obsesivă  obţinem formula perfectă pentru 100 de minute de cinema de bună calitate.

In Romania, filmul distribuit de Voodoo Films va intra în cinematografe începând cu 8 septembrie 2017, cu titlul „GOOD TIME: Pe bune, o sa-ti placa”

Pe bune, mi-a placut!… aşa că vi-l recomand.

Filmul are un rating de N 15.( N-15 – Nerecomandat 15: filme nerecomandate persoanelor sub 15 ani, întrucât acestea conţin violenţă fizică, psihică sau de limbaj intensă, scene de cruzime asupra oamenilor sau animalelor, scene de consum de droguri şi alcool, comportamente şi atitudini antisociale ce pot fi imitate cu uşurinţă, scene care descriu abuzuri asupra copiilor sau care prezintă femeile în ipostaze degradante. În această categorie sunt incluse, de regulă, aproape toate fiilme horror. Totuşi, aceste filme nu sunt interzise minorilor cu vârsta de până la 15 ani, ci doar nerecomandate)

 

 

2 răspunsuri

  1. Felicitari, Ileana !
    Un adevarat critic de film nici nu trebuie sa spuna prea multe despre un film ( bun sau rau).
    Primele randuri deja te lamuresc, captiveaza.
    Restul ramane … de vazut !
    P.S. Ce parere ai despre alegerea facuta in Romania pentru Oscar ( Fixer) ?

  2. Iti multumesc pentru comentariu si pentru apreciere .
    Câţiva dintre colegii mei, critici de film de la UCIN ( Uniunea Cineastilor din Romania)reuniţi într-un juriu de specialitate au ales filmul Fixer (Fixeur) să reprezinte cinematografia noastră la ediţia viitoare a Oscarului. Gala va a avea lor în martie 2018 la Los Angeles. Au avut o misiune dificilă, alegerea s-a facut dintr-o o listă foarte bogată de filme româneşti, premiate deja la festivaluri internaţionale!
    Stimat coleg, să nu te superi dacă nu voi nota aici parerea despre opţiunea lor, prefer să scriu cronica filmului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri