Caută
Close this search box.

Vai de buzunarele românilor: Scumpirile în lanț de la 1 octombrie la curent, gaze, carburanți și alimentele îi vor cocoșa

Facturile la energie electrică și gaze, precum și prețul carburanților la pompă se vor majora din nou de la 1 octombrie, ceea ce va produce un val de scumpiri în lanț pentru cele mai multe produse și servicii, în special pentru alimente, toate acestea concomitent cu creșterea ratelor la bănci.

În ceea ce privește prețul energiei electrice, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, va exista o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh. Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a explicat că aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh, potrivit Agerpres.
Totodată, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a anunțat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.

În plus, Guvernul a decis majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creștere similară să aibă loc de la 1 octombrie, așa că ziua de duminică vine și cu o nouă scumpire la pompă. Pe data de 15 septembrie, când a avut loc prima majorare a accizei, petroliștii au scumpit carburanții cu 9 bani pe litru. Însă prețurile au fost modificate în sus chiar și înainte și după această dată.

Astfel că, potrivit site-urilor companiilor petroliere, prețul celor mai ieftine sortimente de carburanți a ajuns aproape de 5 lei pe litru, după ce, la mijlocul lunii septembrie, era de circa 4,7 lei la motorină și 4,8 lei la benzină. În ceea ce privește sortimentele premium, acestea au depășit deja pragul de 5 lei pe litru.

Problema cea mai mare este că aceste produse — energie, gaze și carburanți — sunt folosite în masă și duc la scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie, întrucât ele influențează atât costurile de producție, cât și segmentul de transport și comercializare.

Spre exemplu, este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară.

„Dacă, pentru producători, toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca prețul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influențează materia primă, dar costul de transport înseamnă și transportul de la producător la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrică este suportată, la fel, atât de producător, cât și de comerciant”, a declarat Frumosu.

El a arătat că produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate și pâinea.

„Deci chiar dacă s-a mărit salariul, omul are și cheltuieli mai mari, pentru că dă mai mult pe energie, gaze, mâncare, abonamentul de transport”, a mai arătat Frumosu.

Totodată, ratele la bănci ale românilor vor crește și ele, odată cu nivelul ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele.

Vineri, ROBOR la trei luni era pe piața interbancară la nivelul de 1,58%, față de 1,46% în ședința de joi și față de 0,87% la începutul anului.

4 răspunsuri

  1. salariile au „crescut”(pe hartie) , insa intra esalonat in vigoare, tot procesul dureaza peste 2 ani, insa scumpirie vin imediat(in 2-3 luni) asa ca un salariu mai puternic decat preturile( situatie cand orice angajat poate economisi -chiar mult- in fiecare luna)-in Romania- nu se vede la orizont, decat pentru aceiasi , mafiile de la varf si clientele din teren, fie ca sunt salariati sau pensionati, la modul special…datoria suprema a unui conducator de tara( chiar si in sistem semiprezidential, acesta are puteri f. mari) trebuie sa fie binele poporului, adica prosperitate generala si justitie (de orice fel), ori SRS -desi era putred de bogat, oricum- a gasit cu cale sa-si traga el -si ceilalti 2 paraziti supremi ai natiei- salarii de 30 de ori mai mari ca cei care efectiv muncesc. Iar de aici s-a declansat toata degringolada, referitor si la salarii si la pensii, pentru ca treptele de amploiati ai statului, imediat dupa ei, au zis „noi de ce nu?”, pentru ca este paradovedit, „pestele de la cap se impute”, asa ca bugetul tarii a fost din nou reampartit intre cateva mii de indivizi din varfulul lantului trofic***, urmati-inevitabil- de ceilalti din teren, per total cateva zeci de mii, care -probabil- ca in salarii si pensiile speciale, primesc lunar, cat jumatate(cel putin) din intreaga populatie a tarii…(***Romania nu este o natiune si un stat, este o plantatie unde este reprezentat cu brio, asa-zisul lant trofic, in varful piramidei stau animalele cele mai inferioare si de prada, dar care sunt cele mai tari in , colti, gheare, coarne sau copite(si chiar in racnete), iar marea masa de cetateni sunt sclavi de absoluta duzina, ei trebuie sa moara muncind si la 65 de ani, pentru ca alde iliescu, si bandele, sa traisca peste 85 de ani, in felul acesta avem si noi o medie de aprox. 70 de ani(ca speranta de viata), dar s in acest caz. suntem ultimii din Europa(media aproape 80 ani) si zeci de alte tari de pe mapamond (la care romanii se refera in batjocura) au media de peste 73-74, adica traiesc mai mult si -implicit- mai bine…

    Intr-un clasic film noir, prsonajul jucat de John Garfield(***), care „vindea” asigurari, adica extorca bani contra protectie(altfel iti punea el insusi foc la business, etc.), nascut si crescut sarac si in delicventa , era ferm convins ca oamenii sunt superiori si inferiori, iar cei superiori(adica si el) sunt superiori tocmai pentru ca pot si au si dreptul sa-i exploateze pe cei inferiori…Asta este conceptul care stapaneste Romania, animalele „superioare” din varf, sunt de fapt cele mai inferioare, nu m-ar mira ca in mintea lor sa troneze aceiasi „ratiune”( *** J. Garfield, unul dintre marii actori lansati de regizorul ungar Mano Kaminer(Mihaly Kertesz-Michael Curtiz- cel mai mare regizor american- a facut si „Casablanca”)-si multi altii- banuiesc ca cel mai bine cunoscut in Romania din „Postasul suna intotdeauna de 2 ori”( cu Lana Turner)- in acest film joaca alaturi de prima femeie regizor, englezoaica Ida Lupino, deasemeni o adevarata stea -si o frumusete delicata- in cinematografie)

  2. si ne mai intrebam unde sunt banii-munca- populatiei…:
    Fost şef SPP, ieşire de o grosolănie fără precedent la adresa lui Hans Klemm: Este un porc.(revista 22 – cuib de vipere-ciocoi!)… „Sunt o persoana echilibrata, accept opiniile contrare, nu jignesc oamenii, ma adresez politicos si adversarilor mei. De aceea in postarea de pe Facebook, vis-a-vis de ambasadorul Klemm, l-am facut doar impertinent, desi merita mai mult. Acum insa am constatat ca este un PORC, cu soriciul foarte gros, care isi vara ratul ca un nesimtit, in problemele noastre interne…”____––____ In primul rand ambasadorul USA s-a exprimat diplomatic, decent, politicos , chiar daca -sa zicem- a trecut de o anume line- acest iliescu trebuie sa fie el un porc, avand in vedere limbajul si auto-periatul ca este un „om(?) politicos”9perfectul conflict de „interese”!), ar fi fost mult mai castigat(si el si cauza) daca-l facea praf pe H.Klemm, tot intr-un limbaj diplomatic, elevat, dar plin de substanta…Cea ce face acest gunoi este doar o rafuiala personala, probabil , la betzie… In realitate oful lui cel mare, este „amestecul in problemele noastre interne”, asa o tinea si ceausescu, asa o tine si kim-jug (de plumb) al n. koreenilor, asa au facut si fac toti dicatatorii, adica ce va bagati voi nasul aici, noi infometam, arestam, torturam, omaram, etc., etc., pe cine vrem, nu e treaba voastra..La fel si cu firma Bechetel, da, aceasta a abtinut avantaje nemeritate, insa aceste avantaje au fost servite de partea romana, si-posibil- ca acest rahat sa fi fost in marea sa functie atunci, insa -probabil- ca si-a luat si el portia de taratza la troc si nu a guitzat nimic, asa cum nu l-am auzit sa guitze ceva impotriva imenselor devalizari(peste un TRILION DE dolari) comis de „ai nostri”, adica de sefii si acolitii sai, CU SIGURANTA si el are o avere imensa la vedere si o alta si mai impresionanta, ascunsa…Acesti indivizi sunt total dezumanizati, iar cand cineva le da peste rat sau bot, imediat reclama „imixiunea in trebuirile interne”…Ma intreb ce salariu are -sau ce pensie- are acest potzoi gras ca un porc, si asta pe langa cate milioane le are dosite, obtinute prin diverse fraude?”…
    2-Dumitru Iliescu a fost ofițer în Ministerul Apărării Naționale (MApN), ocupând, la un moment dat, poziția de secretar al Uniunii Tineretului Comunist la Comitetul Politic Superior al Armatei[1]. În perioada Revoluției din decembrie 1989, Dumitru Iliescu avea gradul de maior de TAB-uri

    Presa l-a acuzat că în noaptea de 21 decembrie 1989 el a executat ordinul de reprimare sângeroasă a revoluționarilor, trecând efectiv cu blindatele peste revoluționarii prezenți la baricada ….Prin Decretul nr. 204 din 7 mai 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) a înființat Unitatea Specială de Pază și Protocol (USPP), în subordinea Ministerului Apărării Naționale (în componența Brigăzii de Gardă), cu misiunea de a asigura protecția și paza demnitarilor români, precum și a celor străini care vizitau România. Ca director al acestei unități a fost numit colonelul Dumitru Venicius Iliescu[1].

    … De asemenea, Parchetul Militar București i-a deschis un dosar penal pentru achiziționarea de către SPP, sub conducerea lui, a unei tipografii în valoare de două milioane de dolari și a patru limuzine Mercedes, dintre care două blindate.[7]
    …Înainte de plecarea de la Cotroceni a președintelui Ion Iliescu, el l-a trecut în rezervă la data de 21 decembrie 2004 pe generalul cu patru stele Dumitru Iliescu, cu pensie de serviciu anticipată …”____––_____Deci acest gunoi al umanitatii a comis genocid impotriva concetatenilor, iar ilescu-cel- batran, i-a acordat pensie anticipata…trebuia sa fie ceva la mijloc, de a dat el asa de rau in turbare, ii este frica ca daca ex-pres-edintele iliescu va fi condamnat, urmeaza si el…daca -totusi- aceasta iesire nu este la betie, inseamna ca structuri serioase din conducerea tarii vor neaparat sa o rupa cu USA, NATO si UE, tocmai pentru a scapa de rigorile legii si a ramane cu averile si privilegiile furate si uzurpate prin tot felul de fraude…Totusi, considerand ca acest individ este doar un jeg, si ca marlania si mitocanismul sunt -deobicei- mana-in-mana cu lasitatea, imi cam vine sa pariez, ca acest individ, cel mai tarziu pana marti, la pranz, isi va sterge respectiva postare , isi va cere scuze si va face sluj pe la poarta ambasadei USA…

  3. un alt exemplu si -sunt sigur- mai exista alte cateva duzini, insa e greu de adus la suprafata, avand in vedere ca toate aceste sistematice acte de furt din banul public, sunt savarsite cu ajutorul-sau direct de- inaltilor „demnitari”, care conduc Romania:
    Academia de Științe ale Securității Naționale (II): instituție academică sau juntă securistă
    Marian Zulean septembrie 28, 2017

    Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN) este un grupare aflată deasupra legii, consumatoare de bani publici (fără nicio performanță), de fapt o” junta securistă”…Cum parazitează ASSN bugetul public?Infiintata de gabriel oprea…

    …Așa cum s-a văzut mai sus, printr-un artificiu legislativ al Guvernului Ponta, ASSN a devenit ordonator principal de credite iar finanțarea pentru rentele viagere a fost inclusă în bugetul Educației, la capitolul Cercetare fundamentală și cercetare dezvoltare,..În final, cred că am demonstrat că Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN) este o grupare aflată deasupra legii, consumatoare de bani publici, fără nicio performanță, în fapt o ”junta securistă”. Condiționalitatea occidentală, pentru admiterea în NATO, de realizare a unor mecanisme de control civil asupra forțelor armate s-a bazat pe teama de lovituri de stat și instalare a unor junte militare, dar a scăpat din vedere faptul că se pot constitui și junte secrete și mafiote,

  4. m-am uitat peste media romaneasca, banuind ca macar 2 personaje ale politicii romanesti vor incerca -macar formal- sa dreaga busuiocul; iar acestea ar trebui sa fie pres-edintele tarii sau/si ministrul de externe, care in virtutea functiilor au obligatii de a mentine relatiile externe la un anumit standard.In acest caz cei doi ar fi trebuit sa intervina cu niste scuze, lipsa lor dovedeste ca cei doi gandesc precum iliescu (sau precum iliestii, mai bine zis), sau pur si simplu , acestia nu au curajul sa-l critice pe iliescu, care de fapt nu-i pazea pe marii stabi, ci ii spiona si le stie toate talhariile, cu care ii tine sub control…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri