Caută
Close this search box.

Violenţe în Barcelona. Poliţia a liniștit cu greu mulțimea, catalanii furioși că nu pot vota

Zeci de mii de oameni au protestat la Barcelona după arestarea mai multor funcţionari catalani, acuzaţi de susţinerea referendumului ilegal din 1 octombrie. Liderii secesionişti din Catalonia au condamnat, ieri, acţiunea justiţiei acuzând guvernul lui Mariano Rajoy de amestec în autonomia regiunii.

„Afară cu forţele de ocupaţie!” şi „Unde este Europa?” au fost câteva lozinci cu care manifestanţii i-au primit pe agenţii Gărzii Civile la Barcelona.

Mai multe maşini au fost distruse de manifestanţii care s-au adunat după ce liderul secesionist Carles Puigdemont a calificat acţiunea justiţiei spaniole ca fiind o suspendare „de facto” a statutului autonomiei regionale. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a spus că arestarile de la Barcelona au fost ordonate de un judecător şi le cere politicienilor catalani pro-independenţă să respecte legile.

Poliţiştii catalani au primit ordine speciale ca să evite situaţiile violente şi să nu intervină în forţă, dar demonstraţia s-a terminat cu o serie de arestări şi cu împrăştierea protestatarilor. Guvernul comunităţii autonome Catalonia, una dintre cele mai înstărite din Spania, îi cheamă pe catalani la un referendum de independenţă pe 1 octombrie, chiar dacă acesta a fost anulat de Curtea Constituţională. Poliția are ordin să ridice toate urnele şi a descoperit deja aproape 10 milioane de buletine de vot pregătite pentru referendum.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri