Caută
Close this search box.

Ziua Internaţională a Alfabetizării: România, în topul analfabetismului în UE

Ziua Internaţională a Alfabetizării a fost proclamată oficial în anul 1996, de UNESCO, la data de 8 septembrie, cu scopul de a mobiliza comunitatea internaţională şi de a promova alfabetizarea ca instrument al dezvoltării.

De atunci, 15 % din populaţia lumii încă nu ştie să scrie sau să citească, iar femeile reprezintă două treimi din populaţia analfabetă.

Anul acesta, Ziua Internaţională a Alfabetizării este celebrată de UNESCO sub tema „Alfabetizarea într-o lume digitală” cu scopul de a analiza cele mai eficiente metode de alfabetizare într-o societate informatizată, potrivit stiri.tvr.ro.

Instaurată de UNESCO la recomandarea Congresului Mondial al Miniştrilor Educaţiei pe tema eradicării analfabetismului, care a avut loc la Teheran în anul 1966, Ziua Internaţională a Alfabetizării este marcată în toată lumea şi aduce împreună guverne, organizaţii multinaţionale, ONG-uri, companii private, comunităţi, profesori şi experţi în domeniu.

În 2017,  Conferinţa de la sediul UNESCO din Paris, din 7 şi 8 septembrie, reprezintă evenimentul marcant al acestei zile, cu scopul general de a analiza politicile de alfabetizare ce trebuie urmate în contextul unei lumi digitalizate. Cu aceasta ocazie, vor fi acordate Premiile Internaţionale UNESCO în domeniul alfabetizării care recompensează pe cei care au găsit soluţii inovative în privinţa alfabetizării care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor din Agenda pentru Educaţie 2030.

„Din 1966, lumea s-a schimbat, dar hotărîrea noastră de a asigura fiecărei femei şi fiecărui bărbat din lume o calificare, competenţe şi oportunitatea de a deveni orice îşi doreşte, cu demnitate şi respect, rămâne la fel de fermă ca întotdeauna. Alfabetizarea este fundamentul pe care  se construieşte un viitor sustenabil pentru noi toţi”, a declarat Directorul General UNESCO Irina Bokova.

În ultimii 16 ani, la nivel mondial, numărul adulţilor alfabetizaţi a crescut cu 4%, la fel şi al tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani, şi cu 6% mai multe femei ştiu să scrie şi să citească.

S-au făcut progrese importante în afabetizarea tinerilor, în Maroc, Zambia şi Nepal, şi în cea a femeilor, din Burundi, Timorul de Est şi Egipt dar, cu toate acestea, în lume sunt încă 758 de milioane de adulţi şi 114 milioane de tineri care nu ştiu să scrie sau să citească. Femeile reprezintă două treimi din populaţia analfabetă – conform ultimele date publicate de Institutul pentru Statistică al UNESCO.

Rapoarte ale Comisiei Europene au plasat România pe primul loc în topul analfabetismului din UE, în condiţiile în care cei mai mulţi părinţi decid să îşi retragă copii de la şcoală.

Statisticile prezentate de Federaţia Naţională a Organizaţiilor Nonguvernamentale, în 2014, arătau că 6% din populaţia României este analfabetă, adică peste 250.000 de români nu ştiu nici măcar să se semneze.

Astăzi, pentru a fi complet alfaberizat, o persoană trebuie nu doar să poată citi şi scrie, ci şi să să poată socoti sau utiliza calculatorul şi telefonul mobil, căci fără abilitatea de a putea utiliza informaţia scrisă şi digitală, nu poate progresa şi nu îşi poate ajuta familia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri