Caută
Close this search box.

1 Octombrie, Ziua internațională a persoanelor vârstnice

Ziua internațională a persoanelor vârstnice este marcată în fiecare an la 1 octombrie pentru promovarea drepturilor persoanelor de vârsta a treia, prin încurajarea de a participa activ la viața economică, politică, socială și culturală, dar și pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială.

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită, la 14 decembrie 1990, de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în baza Rezoluției nr. 45/106. A fost inițiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internațional de acțiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă. Planul a fost adoptat în același an de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea și aprobat de către Adunarea Generală a ONU.

În 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internațional de acțiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se va confruntă populația în vârstă în secolul al XXI-lea, și, totodată, pentru a promova dezvoltarea unei societăți pentru toate vârstele.

Printr-o serie de rezoluții ulterioare, Adunarea Generală a ONU și Consiliul Economic și Social au cerut guvernelor statelor membre ONU să elaboreze cu prioritate programe vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia. În acest sens, în cadrul guvernelor statelor lumii au fost înființate departamente specializate pe acest gen de probleme.

Potrivit ONU, la nivel mondial, populația de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranța de viață atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei și 75 de ani la bărbați.

Uniunea Europeană în ansamblu se confruntă cu o îmbătrânire a populației. Potrivit unui studiu demografic publicat în anul 2015, de Oficiului European de Statistică (Eurostat), până în anul 2080, aproape 30% din cetățenii Uniunii Europene vor avea vârsta de 65 de ani sau peste, potrivit site-ului http://ec.europa.eu/. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăși 12% din populația totală, până în 2080. Această predicție statistică vine după o alta din 2013, potrivit căreia, pentru prima dată în istoria omenirii se estima că, în 2050, numărul persoanelor peste 60 de ani va fi mai mare, la nivel mondial, decât numărul copiilor.

Și în România, potrivit aceluiași studiu, segmentul populației vârstnice va înregistra o tendință accelerată de creștere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani și peste, reprezentau 10,3% din totalul populației, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8%.

Acest fenomen al îmbătrânirii populației implică necesitatea acordării unei atenții sporite nevoilor speciale și problemelor cu care se confruntă persoanelor în vârstă, în special în privința riscului sărăciei și excluziunii sociale.

Persoanele vârstnice din țara noastră sunt beneficiare ale măsurilor de protecție socială susținute de sistemul de asigurări sociale care acoperă riscul de bătrânețe prin pensii, și de măsurile de asistență socială pentru situații de dificultate sau vulnerabilitate individuală, ca dizabilitatea, situațiile de dependență, sărăcia, potrivit www.mmuncii.ro. Măsurile de asistență socială sunt susținute financiar din bugetul de stat, bugetele locale, precum și din bugetele de asigurări pentru anumite categorii de facilități și servicii. Persoanele vârstnice dependente — care și-au pierdut autonomia funcțională fizică, psihică, intelectuală — beneficiază conform Legii nr. 263/2010 cu modificările și completările ulterioare, de servicii sociale de îngrijire și asistență acordate la domiciliu, în centre de zi și centre rezidențiale — cămine pentru persoane vârstnice.

Pentru combaterea fenomenelor de izolare socială a vârstnicilor sau singurătate, în țara noastră a fost înființată, în anul 2015, Asociația Niciodată Singur — Prietenii Vârstnicilor, cu sprijinul Fundației Principesa Margareta a României și „Les petits freres de Pauvres” (Franța). Prin mobilizarea voluntară și crearea unei culturi de voluntariat, aceasta contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice, la conștientizarea și responsabilizarea membrilor societății civile și a instituțiilor publice și la schimbarea percepției, atitudinii și comportamentului societății asupra persoanelor de vârsta a treia. În 2016, au beneficiat de programele asociației, cu ajutorul a 200 de voluntari, nu mai puțin de 1.100 de vârstnici din București, Constanța, Brăila, Pitești și Ploiești, potrivit site-ului asociației www.niciodatasingur.ro.

Anul acesta, printre manifestările programate a-i sărbători pe vârstnici menționăm: Campania „Flori pentru Suflet”, aflată la cea de a VI-a ediție și „Copacul cu amintiri”, organizat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală, un evenimentul socio-cultural „Gândit ca un mijloc de promovare a culturii tradiționale prin implicarea activă a persoanelor de vârsta a treia în viața comunității și valorificarea experienței acumulate în cadrul unor activități formativ-recreative și socio-culturale (…)” potrivit unui comunicat al muzeului.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri