Caută
Close this search box.

Favoriții caselor de pariuri la Nobelul pentru Literatură: Ngugi wa Thiong’o şi Haruki Murakami

La un an de când Academia Suedeză a şocat întreaga lume prin alegerea lui Bob Dylan ca laureat al Nobelului pentru Literatură, juriul se pregăteşte să dezvăluie joi, la ora 2.00, ora României, câştigătorul din acest an. Scriitorii Ngugi wa Thiong’o şi Haruki Murakami sunt preferaţii caselor de pariuri.

Ngugi wa Thiong’o

Academia, o adunare de 18 membri suedezi care sunt aleşi prin vot secret pe viaţă, a anunţat că Nobelul pentru Literatură va fi dezvăluit pe 5 octombrie, informează The Guardian.

Mai mult de jumătate dintre membrii Academiei trebuie să voteze un eventual câştigător, care este ales din 350 de propuneri făcute de experţi literari şi foşti laureaţi Nobel din întreaga lume.

Urmând dorinţa lui Alfred Nobel, premiul va recompensa „persoana care a adus literaturii cea mai remarcabilă lucrare într-o direcţie ideală”.

Nouă milioane de coroane suedeze  (832.000 de lire sterline) este premiul care a revenit unui număr de 113 scriitori din 1901 – din care 14 au fost femei, 28 au scris în limba engleză şi 77 au scris proză.

Alegerea de anul trecut, muzicianul şi compozitorul Bob Dylan, s-a dovedit controversată, în special din cauză că Dylan nu a recunoscut premiul – motiv pentru care a fost catalogat drept „nepoliticos şi arogant” de membrul Academiei Per Wastberg – şi apoi a lipsit de la ceremonia de decernare a premiului.

În schimb, el a ridicat premiul într-o ceremonie privată, patru luni mai târziu, şi a oferit discursul aşteptat – singura cerinţă pentru recunoaşterea distincţiei în bani – chiar înainte de expirarea termenului. Dylan, ales „pentru crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, a fost acuzat mai târziu de faptul că şi-a scris discursul folosind site-ul SparkNotes.

Anul acesta, în ciuda firmei Unibet care dă şanse tuturor, de la George RR Martin la Kanye West pentru primirea distincţiei, se aşteaptă ca Academia să meargă pe o alegere mai sigură.

Haruki Murakami

La compania Ladbrokes, în 91% din cazuri, atunci când cota era de 10 la 1, cei cotaţi sub această cifră nu erau luaţi în calcul, excepţie făcând kenianul Ngugi wa Thiong’o cu şanse de 4 la 1, iar japonezul Haruki Murakami, de 5 la 1.

Ultimul scriitor de culoare care a câştigat Nobelul a fost o femeie, scriitoarea americană Toni Morrison, în 1993, şi ultimul scriitor de culoare din Africa a fost Wole Soyinka în 1996.

Romanciera canadiană Margaret Atwood, încurajată de recentul succes al adaptării TV cu „Povestea slujitoarei” se află pe locul trei la Ladbrokes, cu o cotă de 6 la 1, în timp ce poetul sud-corean Ko Un este pe locul patru, cu o cotă de 8 la 1. Alte nume cu şanse la Nobel pe lista Ladbrokes îi includ pe israelianul Amos Oz, scriitorul şi traducătorul italian Claudio Magris şi romancierul spaniol Javier Marías.

Anul acesta, fiecare premiu constă în 9 milioane de coroane suedeze (în jur de 937.000 de euro), care se împart între laureaţi dacă sunt mai mulţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri