Caută
Close this search box.

Directorul SRI vrea să desecretizeze dosarele Gheorghe Ursu şi revolta de la Braşov din 1987

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, joi, că Serviciul Român de Informaţii (SRI) a încheiat legăturile cu „trecutul nefast” de dinainte de 1989, anunţând că va preda Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) documentele necesare pentru a lămuri aspecte în anumite cazuri, precum cel al revoltei din Braşov din 1987.

„În ciuda numeroaselor afirmaţii vehiculate deliberat, pot spune că SRI a încheiat orice legătură cu trecut nefast din dinainte de ‘89 şi că întreaga activitate este guvernată de principii şi valori. Au trecut 30 de ani de la evenimentul de la Braşov şi sunt de acord că trebuie făcută lumină în aceste cazuri. Voi face tot ce ţine de mine pentru acest lucru”, a spus Eduard Hellvig.

Directorul SRI a anunţat că a finalizat procedurile pentru predarea către CNSAS a documentelor care să poată lămuri aspecte importante din anumite cazuri, dând exemplu cazul dizidentului Gheorghe Ursu sau al revoltei din Braşov.

„Vă anunţ în premieră că am finalizat în cadrul unor structuri interne specializate procedurile pentru a preda către CNSAS şi anumite documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, şi care sper că vor lămuri anumite aspecte importante legate de trecutul controversat. De fapt, conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele solicitate de Consiliu – referitoare la cadre stabilite prin sentinţe judecătoreşti ca fiind „lucrători ai Securităţii”, a declarat directorul SRI.

„Generaţia dumneavoastră are dreptul să cunoască şi să înţeleagă trecutul – pentru a putea construi împreună viitorul”, a subliniat Eduard Hellvig, într-un discurs susţinut la Universitatea de Vest din Timişoara, potrivit europafm.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri