Caută
Close this search box.

Rusia, condamnată la CEDO pentru lipsa unei anchete privind decesul civililor la Groznâi, în 2000

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Rusia pentru că nu a anchetat moartea a 21 de civili la 5 februarie 2000 la Groznâi, potrivit AFP.

Ceremonie funerară într-un cimitir din Groznâi, după crimele din 2000

CEDO a stabilit că autoritățile „nu au desfășurat o anchetă eficientă privind decesul rudelor petiționarilor” și a condamnat Rusia la a plăti fiecăruia 15.000 de euro.

„Potrivit petiționarilor, 21 dintre membrii familiilor lor au fost uciși la 5 februarie 2000 în timpul unei operațiuni conduse în special de agenți ai statului”, a precizat CEDO, potrivit Agerpres.

O anchetă a fost deschisă o lună mai târziu de Parchetul din Groznâi, însă procedura, „suspendată și redeschisă în mai multe rânduri”, este încă în desfășurare.

Într-un raport publicat la câteva săptămâni după desfășurarea faptelor, organizația Human Rights Watch a afirmat că forțele ruse au masacrat 62 de civili la 5 februarie 2000 și că armata a încercat apoi să ascundă aceste crime.

În iulie, sesizată de alte rude ale victimelor, CEDO a spus că deschiderea unei anchete la o lună după comiterea faptelor a fost „o întârziere inacceptabilă în cazul morții a zeci de victime”.

„Curtea a fost de asemenea surprinsă de o serie de întârzieri importante și inexplicabile, precum și de nereguli odată ancheta deschisă”, conform acestei decizii de la 26 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri