Caută
Close this search box.

Dan Tudorache: “Îi voi sprijini cu tot ce pot pe românii mei din Cernăuți!”

Timp de trei zile, o delegație din Romania, condusă de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, impreuna cu secretarul de Stat la Ministerul Romanilor de Pretutindeni, Veaceslav Saramet, a  participat la aniversarea a 609 ani de atestare documentare a orașului Cernăuti.

La solicitarea agentiei MagnaNews, seful delegatiei, primarul Dan Tudorache ne-a declarat, in exclusivitate:

“Câteva zeci de mii de suflete se mai declară români în Cernăuți. În ciuda greutăților, ei au păstrat vii tradiția, limba și cultura română. La invitația Primarului Oleksey Kaspruk, am vizitat, timp de trei zile, orașul Cernăuți pentru a mă întâlni cu autoritățile locale și cu românii mei și pentru a le transmite că nu sunt singuri în eforturile de a salva tot ceea ce este românesc în acest oraș.

Consider că timpul vorbelor a trecut și a venit cel al faptelor. În calitate de Primar al Sectorului 1, voi face tot ce-mi stă în putință să-mi ajut “frații” de la Cernăuți. La întâlnirile cu oficialitățile orașului, i-am asigurat că voi răspunde cu măsuri concrete la problemele reale cu care se confruntă comunitatea românească de aici. Fie că vorbim de educație, cultură, turism sau infrastructură voi identifica soluția legală pentru a le fi alături.

Una dintre problemele cu care se confruntă românii de aici o constituie faptul că Cernăuțiul nu dispune, în acest moment, de nicio gădiniță  cu predare în limba română. În prezent există doar o singură grupă în care învață 25 de copii români. De aceea, voi găsi soluția legală pentru susținerea unei grădinițe cu etnici români.

În plus, așa cum procedat și cu “frații” de la Chișinău, voi identifica modalitatea legală pentru a finanța de la bugetul Sectorului 1 proiecte esențiale pentru românii din Cernăuți.

Iată numai câteva dintre măsurile concrete cu care Sectorul 1, “Capitala Capitalei”, dorește să vină în sprijinul românilor din Cernăuți”.

Doresc să-i asigur, și pe această cale, că nici eu, nici cea mai bogată comunitate din România nu și-a uitat și nu-și va uita niciodată frații din Cernăuți, greu încercați de istorie” – a declarat, in incheiere, primarul Dan Tudorache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri