Caută
Close this search box.

Rachete rusești cu capacitate nucleară în vecinătatea Poloniei şi Lituaniei?

Rusia ar putea desfășura mai multe sisteme Iskander în enclava sa ultra-militarizată Kaliningrad, în vecinătatea imediată a două state membre NATO, Polonia și Lituania.

Informația a fost făcută publică de Vladimir Șamanov, șefului comisiei de apărare din Duma de Stat, transmite RFE/RL, citat de digi24.ro.

Motivul sporirii arsenalului balistic din Kaliningrad? Un răspuns față de staționarea unei brigăzi blindate americane în Polonia și pe flancul baltic, a explicat Șamanov.

Oficialul rus a preluat mesajul lansat, miercuri, de Ministerul rus al Apărării, care a declarat într-un comunicat de presă că, în Polonia și țările baltice, ”trupele celei de a 3-a Brigăzi blindate (americane – n.r.) ar trebui să înlocuiască militari din a 2-a Brigadă blindată a forţelor americane, pentru a nu încălca Actul fondator NATO-Rusia semnat în 1997”.

„A 2-a Brigadă blindată a Statelor Unite a sosit discret în Polonia şi s-a instalat acolo cu vehiculele blindate”, a denunţat un purtător de cuvânt al Ministerului, Igor Konaşenkov.

„Între timp, echipamentul milittar al celei de a 3-a Brigăzi blindate americane a rămas în Polonia şi în ţările baltice”, a adăugat el, afirmând că asta înseamnă că o brigadă suplimentară a fost „desfăşurată de facto” în apropierea frontierelor ruse.

Ambasada Statelor Unite la Varşovia a dezminţit orice desfăşurare a vreunei brigăzi, explicând într-un comunicat că este vorba despre înlocuirea unităţilor deja existente la faţa locului, în cadrul unui batalion NATO instalat în primăvară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri