Caută
Close this search box.

Premieră în știință: coliziunea a două stele neutronice

Fuziunea a doua stele neutronice reprezintă o premieră în lumea ștințifică: o coliziune între două stele neutronice, în urma căreia au fost detectate unde gravitaționale, explozii de radiații gama și au fost realizate observații optice, transmite AFP.

Stelele neutronice sunt cele mai dense obiecte din cosmos, cu o masa cuprinsa intre 1,1 si 1,6 ori masa Soarelui. Daca am putea umple o lingurita cu continutul unei stele neutronice, ar cantari de 100.000 de ori mai mult decat Turnul Eiffel.

Potrivit scinews.ro, pentru prima dată, în data de 17 august 2017, experimente LIGO și Virgo au detectat simultan unde gravitaționale produse de fuziunea a două stele neutronice, iar astronomi din toată lumea s-au grăbit să observe în detaliu galaxia NGC 4993. Datele colectate confirmă ipoteze științifice anterioare și vor contribui la o mai bună înțelegere a evoluției Universului.

Undele gravitaționale sunt variații în structura spațiu-timp ce se propagă de la sursă spre exterior asemeni unor unde. Prima detecție a fost realizată cu ajutorul experimentului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) în data de 14 septembrie 2015. Evenimentul denumit GW150914, precum și detecțiile ulterioare GW151226, GW170104 și GW170814, au fost cauzate de coliziunea și fuziunea a câte două găuri negre.

Sursa foto: CBS News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri