Caută
Close this search box.

Puigdemont cere oprirea „represiunii”. Independența Cataloniei, încă neclară

Liderul catalan Carles Puigdemont nu clarifică, în răspunsul trimis lui Mariano Rajoy, dacă a declarat independenţa Cataloniei în discursul de marţea trecută, transmite Reuters.

Într-o scrisoare trimisă luni Guvernului de la Madrid, Puidegmont apără dialogul şi reaminteşte că a lăsat „în suspans” declaraţia de independenţă pentru a deschis un proces de „două luni” în vederea ajungerii la un acord cu Executivul central.

În scrisoare, Puidegmont cere să se oprească „represiunea” contra cetăţenilor catalani – referire la violenţele din 1 octombrie şi la acuzaţiile poliţiei – şi îi solicită lui Rajoy un „dialog sincer” şi o întâlnire pentru a ajunge la primele acorduri.

Aflat la un eveniment în Madrid, Catala a spus că lui Puigdemont i s-a pus o întrebare ‘clară’, dar ‘se pare că răspunsul nu este așa (de clar)’. El a menționat că este ‘prea devreme, prematur’ pentru a răspunde la scrisoarea trimisă luni dimineață de liderul executivului catalan și că ‘un răspuns oficial al guvernului (spaniol, n.r.) va veni în următoarele ore’.

La rândul său, ministrul de externe spaniol Alfonso Dastis a afirmat că în scrisoarea sa liderul separatist catalan nu a adus ‘claritatea cerută’ în legătură cu declarația de independență, scrie Reuters.

”Este evident că domnul Puigdemont nu a răspuns; nu a adus claritatea care i s-a cerut”, a spus Dastis la sosirea la Luxemburg, unde participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri