Caută
Close this search box.

2.800 documente legate de asasinarea fostului președinte John F. Kennedy declasificate la decizia lui Trump

Președintele american, Donald Trump, a cerut joi declasificarea a 2.800 documente legate de asasinarea fostului președinte John F. Kennedy din 1963, relatează Reuters. Legea îi permite, însă, lui Donald Trump să decidă ca anumite fișiere să rămână sub sigiliu, dacă se constată că divulgarea completă a acestora ar pune în pericol securitatea națională.

În 1992, Congresul american a ordonat ca toate fișierele sigilate ce aparțin anchetei privind moartea lui Kennedy să fie făcute publice prin Arhivele Naționale ale SUA în 25 de ani, termen ce s-a împlinit pe  26 octombrie 2017. De la această regulă fac totuși excepție documentele ce pot fi reținute suplimentar, prin autorizația președintelui în funcție.

Trump a confirmat încă de sâmbătă, pe contul său de Twitter, că va permite eliberarea ultimului lot de înregistrări clasificate. Într-un comunicat emis către șefii agențiilor guvernamentale, Trump a spus că poporul american merită cât mai mult acces la înregistrări.

„Prin urmare, ordon astăzi ca vălul să fie în cele din urmă ridicat„, a scris el.

Dar, pe măsură ce termenul limită se apropia, administrația Trump a cedat presiunilor făcute din partea agențiilor guvernamentale americane și a cerut ca anumite documente să fie revizuite în următoarele 180 de zile, timp în care FBI și CIA vor stabili dacă înregistrarile vor fi făcute publice sau nu.

Directorul CIA, Mike Pompeo, a fost unul dintre principalii oficiali care au cerut Casei Albe să păstreze secretul unor materiale, a afirmat un oficial al administrației. Acesta susține că dosarele includ materiale din anchetele făcute între 1970 – 1990, iar eliberarea lor ar putea pune în pericol unele „acțiuni de aplicare a legii”.

Din cele aproximativ 5 milioane de pagini ale înregistrărilor legate de asasinarea JFK deținute de Arhivele Naționale, 88% au fost puse la dispoziția publicului fără restricții de la sfârșitul anilor 1990, iar 11% au fost eliberate cu cenzurarea unor aspecte sensibile. Doar aproximativ 1% au rămas în totalitate secrete, potrivit Arhivelor Naționale ale SUA.

John Fitzgerald Kennedy a fost al 35-lea preşedinte american și a fost împuşcat în 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas. Cel considerat vinovat de asasinarea sa este Lee Harvey Oswald. Mii de cărți, articole, emisiuni TV și filme au explorat ideea că asasinarea lui Kennedy a fost rezultatul unei conspirații elaborate. Nici unul nu a produs dovezi concludente că Oswald a lucrat cu oricine altcineva.

Sursa: Reuters

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri