Caută
Close this search box.

Regizorul Cristian Mungiu, Cavaler al Legiunii de Onoare în Franța

La 10 ani de la trofeul Palme d’Or obținut la Cannes, regizorul Cristian Mungiu e decorat cu cea mai înaltă distincție a statutului francez. Într-o ceremonie la ambasada Franței, Mungiu a primit însemnele de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, informează TVR.

Regizorul Cristian Mungiu, Cavaler al Legiunii de Onoare în Franța

Cristian Mungiu aducea, în 2007, singurul Palme d’Or pentru lungmetraj din cinematografia noastră. Impresiona juriul cu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, o poveste despre prietenie, responsabilitate, avort, care se petrece în vremea regimului comunist.

Primul contact al lui Cristian Mungiu cu Cannes-ul a fost în 2002, cu pelicula Occident, selecționată în Qunzaine des realisateurs. După Palme d’Or, au urmat După dealuri, în 2012- distins pentru scenariu și interpretare feminină, și Bacalaureat, recompensat anul trecut pentru regie.

Pentru Cristian Mungiu, Franța mai înseamnă și o mare prietenie cu Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului de la Cannes.

Cu acordul lui, Mungiu a inițiat la noi Les films de Cannes a Bucarest, un eveniment ajuns la opta a ediție și aflat in plina desfasurare acum.

„Franța a avut un rol decisiv, esențial, colosal pentru viața mea și simt că nu merit toată recunoașterea pe care mi-o acordați astăzi. Poate că am făcut câte ceva pentru cinema, câte ceva pentru România, dar cu siguranță nu am făcut mare lucru pentru Franța, pentru moment”, a spus el.

Foto: Inquam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri