Caută
Close this search box.

Zeci de mii de oameni, refugiați din Kirkuk după ce armata irakiană a recucerit regiunea

Oficialități kurde au afirmat joi că aproximativ 100.000 de oameni s-au refugiat din regiunea Kirkuk, după ce a fost recucerită de armata irakiană. Reuters precizează că bilanțul nu a putut fi confirmat din surse independente și că în multe cartiere din capitala provincială viața pare să se desfășoare normal, arată Agerpres.

ONU și-a exprimat îngrijorarea față de relatările conform cărora civili, majoritatea kurzi, sunt alungați din teritoriile din nordul Irakului recucerite de armată, iar locuințele și firmele lor sunt jefuite și distruse. Organizația a cerut autorităților de la Bagdad să pună capăt unor astfel de abuzuri.

Joi, luptătorii peshmerga kurzi s-au retras și din Khanaqin, de lângă frontiera cu Iranul, pentru a evita confruntările cu forțele armate irakiene, care continuă să avanseze după ce au ocupat luni orașul Kirkuk.

Metropola regională cu un milion de locuitori este centrul unui bazin petrolier, iar autoritățile locale au organizat luna trecută participarea la referendumul pentru independența Kurdistanului irakian, deși provincia Kirkuk nu face parte din regiunea autonomă respectivă. Kurzii din orașul cu populație multietnică se tem acum de atacuri din partea grupărilor paramilitare șiite cunoscute sub numele de Mobilizarea Populară.

Nawzad Hadi, guvernatorul orașului Erbil (capitala regiunii autonome Kurdistan), a declarat presei că aproximativ 18.000 de familii din Kirkuk s-au refugiat la Erbil și Sulaimaniya. Un asistent al său a declarat agenției Reuters că numărul total al refugiaților este de circa o sută de mii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri