Caută
Close this search box.

Orhan Pamuk: Nu mai iubesc Istanbulul de astăzi, unde amintirile mele au fost distruse

„Nu mai iubesc Istanbulul de astăzi, unde amintirile mele au fost distruse”, s-a confesat Orhan Pamuk în articolul intitulat „Au omorât Istanbulul mai mult ca niciodată”.

FOTO: ekathimerini.com

„Asta înseamnă să fii uman: totul este distrus şi de asta sunt nostalgic”, a explicat Pamuk.

Scriitorul povesteşte că-şi petrece timpul mai mult la New York, unde ţine cursuri la Universitatea Columbia.

Întrebat dacă Istanbul rămâne în continuare casa lui, Pamuk raspunde:

„Nu mai pot trăi acolo din motive politice. Vă amintiţi că la ultimele alegeri mai mult de 50% dintre locuitorii oraşului au votat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan. Nu sunt singurul care gândeşte aşa”.

Orhan Pamuk a mai declarat că este gelos pe ceilalţi autori occidentali, care sunt intervievaţi despre cărţile lor, şi nu despre contextul politic din ţările lor.

El afirmă, potrivit News.ro, că nu şi-a dorit niciodată să fie o punte între Orient şi Occident: „Sunt ferm convins că viitorul Turciei se află în Occident. Am crescut cu această credinţă. Am primit o educaţie laică şi burgheză. Dar astăzi există puţină libertate de gândire şi asta mă face furios şi trist în acelaşi timp”.

Interviul a apărut în suplimentul ziarului La Stampa din această săptămână, cu o reproducere a copertei noii ediţii a volumului său în italiană, „Istanbul: Hatıralar ve Şehir/ Istanbul: Memorii şi Oraş”, publicat în turcă în 2003. Noua ediţie cuprinde textul original, însoţit de un număr de fotografii şi cărţi poştale din Istanbul, precum şi un interviu cu scriitorul.

Orhan Pamuk, născut pe 7 iunie 1952, este laureat al premiului Nobel pentru Literatură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri