Caută
Close this search box.

Parlamentul European dorește să incrimineze noile substanțe psihoactive

Deputații europeni doresc un sistem de avertizare rapidă mai eficient și interzicerea substanțelor suspecte de a fi dăunătoare.

Parlamentul European votează marți o actualizare legislativă care să se asigure că noile droguri sintetizate din componente legale sunt declarate ilegale, retrase de pe piață mai repede și supuse unor sancțiuni similare în întreaga Uniune. Aceste substanțe noi pot avea efecte similare drogurilor ilegale cum ar fi heroina și cocaina. Peste o sută dintre aceste „substanțe psihoactive noi” apar în fiecare an.

Parlamentul European dorește să permită statelor membre să adauge rapid aceste substanțe legale pe listele lor de droguri ilegale prin intermediul unui sistem de avertizare rapidă care să permită o evaluare mai rapidă și interzicerea substanțelor suspectate de a fi dăunătoare. „Aceste droguri sunt vândute pe internet; sunt vândute în China, în India și nu au fost nici penalizate, nici incriminate, fie că este vorba despre fabricarea sau vânzarea de droguri”, a spus eurodeputata Teresa Jiménez-Becerril (Partidul Popular European, Spania), care face parte dintre deputații europeni responsabili cu această problemă. Michal Boni (Partidul Popular European, Polonia), care a elaborat un raport privind sistemul de avertizare timpurie pentru aceste substanțe, explică faptul că „trebuie, de asemenea, să luptăm împotriva crimei organizate care le furnizează”.

Ce se va schimba?

Modificările, convenite deja cu guvernele din cadrul Consiliului, vizează scurtarea procedurii de declarare a „noilor substanțe psihoactive” (printre care furanilfentanilul opioid sintetic) drept periculoase și consolidarea rolului Europol. Ca și în cazul altor droguri ilegale, producția, distribuția și vânzarea celor mai periculoase substanțe noi de către bandele criminale ar putea fi pedepsite cu cel puțin zece ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri