Caută
Close this search box.

Secretarul de stat american Rex Tillerson, vizită inopinată în Afganistan

Secretarul de stat Rex Tillerson a efectuat o vizită neanunțată în Afganistan, luni, pentru a oferi sprjinul SUA guvernului afgan, după o săptămână de atacuri talibane care au ucis mai mult de 200 de persoane. După ce a sosit de la Doha, Qatar, Tillerson s-a întâlnit cu președintele Ashraf Ghani pentru a reafirma angajamentul Statelor Unite de a ajuta Afganistanul să câștige războiul cu talibanii și să obțină pacea, potrivit oficialilor americani și afgani.  În această primă vizită a sa în regiune de la preluarea funcției, Tillerson s-a întâlnit cu responsabili afgani la baza militară americană din Bagram, la circa 50 de km nord de Kabul.

Tillerson a sosit la baza aeriană Bagram la ora 11:30, unde s-a întâlnit cu generalul John Nicholson, comandantul misiunii NATO conduse de SUA în Afganistan, și cu ambasadorul SUA Hugo Llorens. Tillerson s-a întâlnit apoi cu Ghani, șeful executivului Abdullah Abdullah și cu alți înalți oficiali afgani de la aerodrom, unde au discutat despre importanța eliminării corupției și a asigurării că alegerile parlamentare din 2018 vor merge mai departe, așa cum este programată pentru a consolida stabilitatea țării.

„M-am gândit că este foarte important să mă opresc aici în Afganistan, venind în regiunea Asiei de Sud, ca parte a politicii și strategiei anunțate recent de președintele Trump”, a declarat Tillerson după întâlnirea de aproximativ o oră cu președintele Ghani, făcând referire la cei circa 4.000 de soldați americani, care ridică numărul militarilor SUA în Afganistan la 13.500.

Vizita subliniază tonul puternic pe care Tillerson urmează să îl adopte cu Pakistanul în timpul vizitei sale de marți cu premierul interimar Shahid Khaqan Abbasi și cu alți oficiali.

La începutul acestui an, Trump a amenințat Pakistanul cu sancțiuni pentru oferirea de facilități teroriștilor din apropierea graniței cu Afganistanul – o afirmație pe care oficialii Pakistanului au negat-o. La baza aeriană Bagram, la nord de Kabul, Tillerson a reiterat importanța rolului Pakistanului în atingerea păcii cu talibanii.

„Este imperativ ca, în cele din urmă, să refuzăm refugiu oricărei organizații teroriste sau oricărui membru al acestei lumi”, a mai spus el. „Acesta este un efort regional, care a fost lansat în cadrul strategiei însăși, cerând refuzul facilităților pentru teroriști oriunde în regiune. Lucrăm îndeaproape și cu Pakistanul”, a mai spui Tillerson.

Tillerson a declarat că va discuta cu liderii pakistanezi despre „solicitări specifice” din partea administrației Trump, pentru acțiuni care subminează sprijinul acordat talibanilor și altor grupuri extremiste. Într-un discurs ținut săptămâna trecută, Tillerson a spus că orice ajutor din partea SUA acordat Pakistanului va fi „bazat pe condiții”.

Afganistanul trece printr-o săptămână extrem de agitată, cu șapte atacuri și atentate îndreptate mai ales împotriva forțelor de securitate, dar și a unor moschei și care s-au soldat cu peste 200 de morți și zeci de răniți în cinci zile. Talibanii au revendicat majoritatea acestor operațiuni, pentru a protesta împotriva întețirii loviturilor americane și anunțării unei noi strategii a SUA, ce presupune între altele și desfășurarea de noi forțe în Afganistan.

Sursa: CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri