Caută
Close this search box.

Avem evaziune fiscală de 37%, cea mai mare din Europa

România înregistrează o evaziune fiscală la TVA de 37%. Cea mai mare din Europa. Anul trecut, din 19 miliarde Euro TVA de colectat, au ajuns la buget doar 11,7 miliarde Euro. 7,3 miliarde euro s-au pierdut pe drum. Nici anul acesta nu stăm mai bine la colectarea veniturilor bugetare. Din 254 miliarde lei venituri estimate, pe primele 6 luni, ANAF a strâns în visteria țării doar 117 miliarde lei.

Aceste date sunt cuprinse într-un comunicat de presă al deputatului Remus Borza, dat publicității astăzi. ”Ca să atingă această țintă bugetară, spune deputatul, România ar trebui să colecteze în semestrul 2 cu 17 % mai mult. Misiune imposibilă pentru o instituție hiperbirocratizată și nereformată”, spune Remus Borza.

El susține că cele 7 miliarde Euro necolectate din TVA ar acoperi toate găurile, deficitele și nevoile din buget. Ar acoperi în primul rând creșterea cheltuielilor de personal din anul 2017, cu 12 miliarde lei față de anul trecut, respectiv de la 57, la 69 miliarde lei, și creșterea cheltuielilor cu asistența socială de 10 miliarde lei, de la 81, la 91 miliarde lei.

Split TVA sau taxa ori contribuția de solidaritate, mai spune Remus Borza, vor ajuta la fel de mult executivul precum au ajutat și defunctele propuneri lansate în spațiul public în ultimele luni: impozit pe gospodărie, impozit pe venitul global, impozit pe cifra de afaceri, translatarea contribuțiilor de la angajator la angajat, naționalizarea Pilonului 2 de pensii. Efectul: erodarea încrederii în executiv, o lipsă de predictibilitate și stabilitate a politicilor economice și fiscale.

”Gura păcătosului Mișa, adevăr grăiește. Ieri, în plenul Parlamentului, a recunoscut că doar 82,35% din contribuabilii care declară TVA îl și plătesc. Pentru o minoritate de 17%, contribuabili rău platnici, nu poți pedepsi peste 500.000 de firme oneste. Împingi spre faliment aproape 300.000 de IMM-uri care au peste 2,5 milioane de angajați și 44 % din cifra de afaceri a României. Nu este un secret pentru nimeni că firmele românești sunt decapitalizate. Nici statul și nici băncile nu au făcut mare lucru pentru a susține capitalul românesc și clasa antreprenorială românească. Aceste firme, mici și mijlocii, rulează banii statului datorați cu titlu de TVA între 25 și 55 de zile. Pentru ca exigibilitatea la plată a TVA-ului survine în a 25 zi a lunii următoare  facturării. Este o operație cât se poate de legală, reglementata de Codul Fiscal. Nu la fel de legală este politica statului care rambursează cu întârziere și de 9 luni TVA-ul către agenții economici, fără să fie sancționat sau să plătească daune sau dobânzi suplimentare”, mai arată Remus Borza.

Deputatul a propus câteva măsuri de combatere a evaziunii fiscale:

  • Implementarea, de la 1 ianuarie 2018, Ordonantei 91/2014 care obligă agenții economici să-și conecteze casele de marcat cu registrele electronice la serverele ANAF. Prin aceasta măsură, statul vede în timp real dinamica și trasabilitatea impozitelor și taxelor pe care le are de încasat. Deși această măsură trebuia să între în efectivitate la 1 ianuarie 2015, ea a fost amânată de 3 ori. O data de guvernul Ponta și de 2 ori de guvernul Cioloș. Această măsură a fost preconizată a fi implementată încă din 1999, odată cu adoptarea Ordonanței 28/1999. Impactul acestei măsuri: plus 2 miliarde euro la buget.
  • Implementarea în legislația internă, de la 1 ianuarie 2018, a Directivei Europene 1164/2016 prin care multinaționalele sunt obligate să plătească impozit în țara în care realizează venit. Prin aceasta măsura se limitează practicile multinaționalelor de externalizare a profitului prin prețuri de transfer, imprumuturi acordate de societățile mama, cu dobânzi prohibitive și alte metode de „optimizare  fiscală”. Impactul aceastei măsuri: plus 4 miliarde euro la buget.
  • Modificarea regimului redevențelor. Prin contractul de privatizare încheiat în 2004, OMV Petrom a beneficiat timp de 10 ani de un nivel redus al redevenței, respectiv de 3,5% raportat la un pret fix de 26 dolari barilul de petrol. Or, în intervalul 2004-2014, în niciun an, în nicio lună, în nicio zi, prețul barilului nu a fost sub 100 de dolari.  Deși această clauză detrimentală statului român a expirat în 2014, niciunul din guvernele care s-au succedat de atunci nu a majorat redevențele către OMV Petrom sau alte companii  care exploatează resursele țării. Impactul acestei măsuri plus 200 milioane euro la buget.
  • Inăsprirea legislatiei privind combaterea evaziunii fiscale și a spălării banilor. Asimilarea acestor infracțiuni crimei organizate, majorarea pedepselor între un minim de 10 ani și un maxim de 20 de ani închisoare și confiscarea extinsă a averii. Impactul acestor măsuri: plus 300 milioane euro la buget.
  • Campanii de informare și insentivare care să conducă la creșterea gradului de conformare voluntară a contribuabililor în ceea ce privește plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate statului. Fiecare cetățean trebuie să aibă reprezentarea faptului că din impozitele lui se finanțează marile sisteme publice: infrastructură, administrație, sănătate, învățământ, armată. Impactul acestei măsuri: plus 200 milioane euro la bugetul de stat.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri