Caută
Close this search box.

Specialiștii sunt îngrijorați: După rujeolă ar putea apărea epidemia de rubeolă

Există riscul să apară în curând şi o epidemie de rubeolă – care poate afecta grav copiii născuţi din mame infectate în timpul sarcinii. Alerta vine de la şefa Centrului Naţional pentru Controlul Bolilor Transmisibile. Vaccinul ROR poate asigura protecţia, spun medicii. Şi e prevăzut în legea vaccinării obligatorii, care ar putea intra în vigoare chiar anul acesta – dacă şi deputaţii o adoptă la fel de repede ca senatorii.

La ultima epidemie, din 2011 şi 2012, când au fost peste 11.000 de cazuri de rujeolă, au apărut şi peste 24.000 de cazuri de rubeolă. Cele două boli, precum şi oreionul, pot fi prevenite prin vaccinul ROR.

Epidemia de rujeolă pornită dintr-o comunitate săracă, la începutul anului trecut, se apropie de zece mii de cazuri. Şi a luat 35 de vieţi.

Numărul îmbolnăvirilor a scăzut după ce autorităţile şi medicii s-au mobilizat pentru imunizări. Aproape 220 de mii de copii au fost vaccinaţi, din iulie până acum. Sunt disponibile încă 300 de mii de doze de vaccin ROR.

Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România: „Acoperirea vaccinală sustenabilă este posibilă doar într-un sistem de sănătate care funcţionează bine, care ajunge la toţi copiii, şi la cei din zone rurale şi sărace, şi la cei din grupuri minoritare. E critic să fie susţinuţi şi cei care acordă îngrijiri.”

Legea vaccinării obligatorii, adoptată rapid în Senat, obligă statul să asigure stocuri de vaccinuri, să nu mai fie crize.

Proiectul ajuns la Camera Deputaţilor prevede amenzi de până la 10.000 de lei pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor intraţi în colectivitate. Ar putea răspunde şi penal.

Au dat startul campaniei de imunizări gratuite chiar Ministrul Sănătăţii şi vicepremierul, care s-au vaccinat public împotriva gripei. Primele 20.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri