Caută
Close this search box.

Premierul Spaniei a dizolvat Parlamentul catalan şi convoacă alegeri pe 21 decembrie

Consiliul de Miniştri al Spaniei a aprobat vineri dizolvarea Parlamentului catalan şi convocarea de alegeri în regiunea Catalonia pentru data de 21 decembrie, a anunţat şeful executivului de la Madrid, Mariano Rajoy, potrivit EFE.

Ca răspuns la provocarea secesionistă, arată EFE, citată de Agerpres, executivul spaniol a dispus destituirea președintelui regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, a vicepreședintelui Oriol Junqueras și a tuturor membrilor cabinetului, ale căror atribuții vor fi asumate de ministerele competente.

Consiliul de Miniștri a ordonat demiterea șefilor Departamentului de Interne al guvernului regional, precum și închiderea „ambasadelor” catalane din străinătate, cu excepția celei de la Bruxelles.

Conform lui Rajoy, executivul spaniol a decis dispariția tuturor delegațiilor catalane din străinătate, cu excepția reprezentării la Uniunea Europeană, deși și aici a fost destituit actualul trimis.

Șeful guvernului spaniol a dispus totodată închiderea patronatului Diplocat, entitate mixtă public-privat în serviciul guvernului regional pentru impulsionarea imaginii internaționale a Cataloniei.

Aceste decizii au fost aprobate într-un Consiliu de Miniștri extraordinar, însă a avut loc și o altă ședință, ordinară, în care guvernul de la Madrid a cerut Tribunalului Constituțional să anuleze declarația de independență votată vineri în Parlamentul regional al Cataloniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri