Caută
Close this search box.

Internetul, sărbătorit pe 29 octombrie: se fac 48 de ani de la prima transmisie

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET.

Statisticile Kaspersky arată că numărul dispozitivelor conectate la Internet într-o familie continuă să crească. În anul 2016, ponderea gospodăriilor care au acces la reţeaua de internet acasă a fost de 65%. Iar 69,7% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16-74 ani au folosit internetul în 2016, informează TVR.

Faţă de anul 2015, ponderea utilizatorilor de internet  cu  vârste cuprinse între 16 și 74 ani a crescut cu 1,2 puncte procentuale, numărul acestora ajungând la 10,6 milioane de persoane.

Potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populaţiei  la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării, în anul 2016, aproape două din trei gospodării din  România (65,0%) au acces la reţeaua de internet de acasă.

Telefonul mobil a devenit, în ultima vreme, accesoriul de nelipsit din mâna fiecărui român. Studiile arată că numărul celor care se conectează la internet prin intermediul smartphone-ului a crescut semnificativ. Cei mai mulți își citesc mail-urile de pe telefon ori intră pe rețelele de socializare. Nici numărul celor care aleg să plătească facturile, direct de pe telefon, nu este deloc mic. Aceste creșteri se datorează ofertelor de net puse la dispoziție de marile companii de telefonie mobilă, dar şi faptului că aproape toţi furnizorii de utilităţi, au dezvoltat platforme care permit plata facturilor direct de pe telefon.

Se așteaptă ca traficul global de date mobile să crească de șapte ori în perioada 2016 – 2021.

În februarie 2017, dispozitivele mobile au reprezentat 49,74% din numărul de vizualizări ale paginilor web din întreaga lume, Asia și Africa fiind în top. Nigeria a înregistrat cea mai mare rată de trafic pe internet provenită de la dispozitivele mobile, urmată de India, Africa de Sud, Indonezia și Thailanda. Media globală a fost de aproape 50% în 2016.

Aplicațiile mobile sunt din ce în ce mai populare. Cele două magazine cu cele mai populare aplicații, Google Play și Apple Store App, au 2,8 și 2,2 milioane de aplicații disponibile.

În 2016, aproximativ 23% dintre utilizatori au abandonat o aplicație după o singură utilizare, 27% dintre utilizatori au încetat să utilizeze o aplicație după două până la cinci ori și 38% au folosit aplicația de mai mult de 11 ori înainte de a opri utilizarea aplicației.

Gmail, serviciile Google Play, Google Maps, YouTube și Google sunt cele mai populare aplicații Android din întreaga lume, în timp ce Facebook, YouTube, Instagram și Skype pentru iPhone erau aplicațiile cu cea mai mare acoperire în rândul utilizatorilor globali de dispozitive mobile pentru iOS.

Rețelele sociale sunt printre cele mai populare activități ale utilizatorilor de internet mobil. Facebook a avut 1.74 miliarde de utilizatori activi pe mobil lunar, la sfârșitul anului 2016. Facebook Messenger este pe locul doi. Cu aproximativ 1,2 miliarde utilizatori activi lunar, WhatsApp este liderul aplicației de mesagerie mobilă din lume.

În afară de rețelele sociale, utilizatorii de internet mobil vizionează și videoclipuri. Începând cu al patrulea trimestru din 2016, dispozitivele mobile au reprezentat 54% din vizualizările video online. Cel mai mare titlu de aplicații de divertisment din Apple App Store este Netflix, urmat de video Tencent.

Comerțul online este în creștere, întrucât se estimează că veniturile din comerțul pe mobil la nivel mondial vor crește de la aproximativ 170 de miliarde de dolari în 2016 la aproape 694 de miliarde de dolari în 2019.

În al patrulea trimestru din 2016, comenzile online plasate de pe un smartphone au avut o valoare medie de 115,52 dolari SUA, în timp ce valoarea medie a comenzilor plasate de pe computere a fost de 106,98 dolari SUA.

Istoria Internetului

Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită annual pe 29 octombrie.  În această zi, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online. Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul ‘log’ către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.

Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă sistemul s-a blocat după apăsarea tastei „g“.  Conexiunea s-a pierdut, însă începuse o revoluţie.

Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet. În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT.

Charley Kline, stânga, este cel care a lansat prima transmisie de la UCLA, de pe ARPANET, lui Bill Duval, la Stanford.

În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“.

În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.

Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.

La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.

În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

În 1989, Tim Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wide Web. El a scris o lucrare menită să-i convingă pe savanţii de la CERN că un sistem global de hipertext era în interesul tuturor.

Un răspuns

  1. Ziceți ceva și de stațiile de tramvai din capitală cu peroane înguste lipsite de balustrade de protecție!https://petitieonline.net/petitie/34036145. Semnați,oameni buni!Capitala are nevoie de tronsonul Gara De Nord Gara Progresul al magistralei 4,de tronsonul Eroi Pantelimon al magistralei 5 și de linie de tramvai modernizată pe Bulevardul Basarabia până în 2020!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri