Caută
Close this search box.

Proiecte românești în domeniul nanotehnologiei: Vom transforma Marea Neagrăm în energie

Nanotehnologiaeste un domeniu de vârf al industrieimondiale. Este vorba despre folosirea în diferite domenii a unor particule mai mici de 10 la minus nouă metri. Adică un milimetru dintr-un milimetru, dintr-un milimetru. Deși este o știință tânără, cercetările pe acest domeniu sunt destul de avansate în România.

Structurile nanometrice nu numai că sunt foarte mici, ajungându-se chiar până la scara atomică, dar ele posedă unele proprietăți total deosebite și neașteptate, în comparație cu aceeași substanță luată la nivel macroscopic.

Lacuri de automobile cu calități superioare respectiv rezistente, cu capacitatea de autorefacere la zgârieturi (!), se folosește încă din anul 2003.

În acest context, Institutuluide NanotehnologiișiSurse Alternative de Energie (INSAE), din cadrul UniversitățiiOvidius din Constanța, derulează câteva studii legate de nanotehnologie ieșite din comun, care vor fi utilizate imediat în industrie.

Astfel, în colaborare cu SC. Ecohorneț SRL, INSAE derulează cercetări pentru realizarea de filtre catalitice în  vederea reducerii emisiilor poluante rezultate în urma incinerării de peleți dintr-o gamă foartevariată de deșeuri. Menționăm că această schemă de transformarea gunoiului în energie este el însuși un concept românesc.

De asemenea, boilerele fabricate de aceeașifirmăvor fi echipate cu convertizoare termoelectrice folosind componente obținute din materiale nanostructurate și în acest fel vor putea funcționa autonom asigurând energia termică acolo unde este nevoie.

Orașele inteligente vor îngloba și nanotehnologie românească

Ȋn colaborare cu SC Solarom SRL, cercetătorii din Constanța lucrează la dezvoltarea de vopseluri antistatice care să protejeze suprafețele active ale panourilor solare față de depunerile de praf și impurități.

Ȋn vederea realizării unorsoluții de valorificare a energiei termice acumulate în apa MăriiNegre cu ajutorul pompelorde căldură, se află în faza de testare materiale tratate pentru a rezista la coroziune și pentru a asigura proprietățile de transfer de căldură. Rezultatele cercetărilorvor fi valorificate prin echipamentele și serviciile oferite de SC Black Sea Energy SRL.

Concret, prin aceste pompe de căldură speciale, marea va furniza răcoare în case pe timp de vară și căldură pe timp de iarnă!

Specialiștii de la SC Elsaco SA în colaborare cu colectivul de cercetare din cadrul INSAE au conceput soluții de integrare a mai multor tipuri de utilități prin realizarea unui concept inovativ de conductă pentru transportul apei calde, care integreazăși o teacă pentru montarea cablurilor de fibre optice și electrice. Acestesoluțiivorputea fi utilizateînaplicații de tip ’’smart cities’’.

Preocupările colectivului de cercetare INSAE includ realizarea de soluții și integrarea de materiale nanostructurate în celule de combustie și sisteme electrochimice reversibile folosite pentru acumularea de energie din surse intermitente, cum ar fi energia solară și eoliană.Adică se va realiza stocarea energiei electrice eoliene, de epildă, care se va redistribui în rețea atunci când este nevoie.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri