Caută
Close this search box.

Afecţiunile cardiace ale bebeluşului pot fi diagnosticate înainte de naştere

Vizualizarea cu ultrasonografie a inimii bebeluşului aflat în pântecele mamei poartă denumirea de „Ecocardiografie fetală”. Analiza ce poate fi efectuată începând cu săptămâna a 16-a din sarcină, permite diagnosticarea cu un procent de corectitudine de 85%,a eventualelor afecţiuni cardiace ale bebeluşului susţin specialiştii.
Gradul de corectitudine ale analizei creşte dacă ecocardiografia fetală se realizează între săptămânile 18 şi 22, deoarece inima bebeluşului din pântecele mamei este într-un procent mare în forma ei finală de formare.
În opinia prof. dr. Gayaz Akçurin, specialist în Cardiologie Pediatrică al Grupului Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia, ecocoardiografia fetală nu dăunează sub nici o formă mamei sau bebeluşului, iar operaţiunea nu este dureroasă şi durează aproximativ 20 de minute.
În cazul în care calitatea imaginii nu este bună sau la pacienţii suspectaţi de o anomalie complexă acest termen este mai lung.
“Ecocardiografia fetală, care prezintă posibilitatea de analiză detaliată a legăturii dintre inima beleuşului cu structurile din interiorul burticii, structura atriumului, legătura dintre atrium şi valvele cardiac şi structura venelor, este folosită pentru stabilirea eventualelor afecţiuni cardiac şi asigură planificarea tratamentelor după naştere”, explică doctorul Gayaz Akçurin de la Medical Park.
Insuficienţa cardiacă a fătului sau anormalităţi evidente ale ritmului cardiac (creşterea sau scăderea numărului de pulsuri) sunt diagnosticate  timpuriu prin Ecocardiografie fetală şi pot fi luate sub control prin medicamente administrate mamei. Astfel se asigură protejarea sănătăţii generale şi salvarea vieţii bebeluşului.
 
Unul din 100 de bebeluşii nou-născuţi suferă de afecţiuni cardiace
“Pe când anumite afecţiuni cardiace din naştere sunt uşor de diagnosticat încă din pântecele mamei, în unele situaţii poate fi dificilă punerea unui diagnostic precis. De exemplu,în unele afecţiuni dificultatea leziunii poate creşte odată cu sarcina. Prin această metodă, şansa de a pune un diagnostic correct bebeluşului din pântecul mamei, variază între 65%şi 90%, în funcţie de calitatea imaginii”, reliefează doctoral Gayaz Akçurin, specialist în neurochirurgie la Grupul Internaţional de Spitale Medical Park.
Aproximativ 1% dintre copii născuţi în fiecare an, în Statele Unite, suferă de CCHD (Critical Congenital Heart Disease – Malformaţie Congenitală Cardiacă Gravă), însă procentul este sensibil egal şi în ţările din Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri