Caută
Close this search box.

Cât de legal este transferul de date personale din UE în SUA pe care îl practică Facebook

Înalta Curte a Irlandei a aprobat marți sesizarea Curții Europene de Justiție (CEJ) cu privire la un caz care ar putea reglementa dacă rețeaua de socializare Facebook poate continua să trimită date personale ale cetățenilor Uniunii Europene către Statele Unite ale Americii, transmite marți DPA.

Comisarul pentru protecția datelor al Irlandei s-a adresat Înaltei Curți în urma unei plângeri a avocatului și activistului austriac Max Schrems, care a susținut că acest comisar ar trebui să ordone companiei Facebook să suspende trimiterea de date în SUA.

Comisarul irlandez a cerut instanței ca aceasta să se adreseze CEJ pentru o decizie în ce privește validitatea ‘clauzelor contractuale standard’ aprobate de UE pentru transferul de date în afara Uniunii.

‘Dl. Schrems era preocupat că, din cauza faptului că datele sale personale erau transferate de la Facebook către compania-mamă Facebook Inc. din SUA, datele sale personale au fost accesate ulterior în mod ilegal de către agențiile guvernamentale de securitate ale SUA’, a declarat comisarul irlandez înaintea audierii.

O contestație separată în justiție a lui Max Schrems a avut drept rezultat abandonarea de către Comisia Europeană a fostului său cadru de protecție a datelor Safe Harbour în 2015 și înlocuirea lui cu noul sistem Privacy Shield, care include ‘clauzele contractuale standard’.

Schrems a precizat că și-a reformulat plângerea în Irlanda, unde se află sediul din Europa al companiei Facebook, susținând că noile reguli europene permit guvernelor naționale să suspende fluxurile de date dacă destinatarul este supus legislației în materie de supraveghere care ‘încalcă drepturile fundamentale la viață personală din UE’.

O problemă crucială pentru instanță a fost să stabilească dacă legislația americană în materie de supraveghere încalcă drepturile cetățenilor europeni la viață privată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri