Serviciile de urgență catalane au anunțat, duminică, că au acordat îngrijiri unui număr de 38 de persoane rănite în intervențiile poliției pentru a opri desfășurarea unui referendum interzis de independență față de Spania în regiunea Catalonia (nord-estul Spaniei), informează AFP și Reuters.

„Din numărul total de răniți, 35 au fost răniți ușor, trei mai grav. Nouă dintre ei au fost transportați la un centru medical. Este vorba în principal despre contuzii, amețeli și atacuri de panică”, au precizat aceste servicii în două postări succesive pe Twitter.

Folosirea de către poliție a bastoanelor, gloanțelor de cauciuc, „violenței nejustificate” creează o imagine ‘îngrozitoare’ a Spaniei, a spus liderul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont.

Poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc duminică pe o stradă din Barcelona, pe fondul turbulențelor legate de referendumul interzis pentru independența Cataloniei, potrivit mai multor persoane citate de ziarul El Periodico, informează Reuters.

„Mai mulți oameni declară că poliția a tras cu gloanțe de cauciuc” la intersecția a două străzi din Barcelona, a anunțat ziarul pe site-ul său.

Reprezentantul statului în Catalonia a denunțat atitudinea poliției regionale catalane, care nu a intervenit pentru a închide secțiile de votare folosite în organizarea unui referendum ilegal, relatează AFP.

Inițial, catalanii au încercat să îi impresioneze cu flori pe polițiști

„Polițiștii catalani au primit ordinul să împiedice desfășurarea referendumului ilegal și ar fi trebuit să evite deschiderea centrelor, dar, din păcate, nu acesta a fost cazul”, a declarat prefectul Enric Millo, denunțând o „iresponsabilitate imensă” a liderilor catalani.

„Linia politică a depășit linia profesională punând în pericol într-un mod iresponsabil prestigiul unei forțe de poliție”, a spus el, explicând intervenția poliției (naționale n.r.) și a gărzii civile, trimise ca întăriri în Catalonia.

„Poliția și garda civilă au fost nevoite să acționeze”, a explicat el, precizând că această acțiune nu vizează „persoane”, ci „material electoral”.

Prefectul s-a exprimat în timp ce forțele de ordine începuseră deja să intervină în mai multe secții de votare.

Prefectul a subliniat de asemenea că separatiștii au schimbat regulile jocului în ultimul moment, acceptând votul fără plicuri, fără a garanta confidențialitatea, doar pentru umplerea urnelor.

Liderul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a participat duminică la referendumul de autodeterminare pe care a încercat să îl organizeze în ciuda interdicției acestui vot de către justiție, potrivit unor imagini difuzate pe contul de Twitter al executivului regional, informează AFP și DPA.

Puigdemont a votat la Cornella del Terri, la câțiva kilometri de secția unde ar fi trebuit să voteze, dar care a fost închisă de forțele speciale de poliție, a anunțat guvernul catalan, postând două fotografii. Vicepreședintele său Oriol Junqueras și mulți cetățeni catalani au început de asemenea să voteze, potrivit autorităților regionale.

Printre altele, guvernul spaniol a apărat raidurile poliției împotriva referendumului catalan.

Intervenția poliției a fost necesară pentru a opri referendumul catalan interzis, a declarat reprezentantul guvernului spaniol în regiune.

„Am fost obligați să facem ceea ce nu am fi vrut să facem”, a spus delegatul guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millo, într-o conferință de presă.

Millo s-a exprimat după ce poliția națională spaniolă a luat cu asalt mai multe secții de votare și a confiscat urne, notează DPA.

Trupe speciale ale poliției spaniole au intrat în forță duminică dimineață în secția unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont în referendumul de autodeterminare interzis de Madrid, a constatat un jurnalist de la AFP TV.

Cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare la ora 9.00 (7.00 GMT), polițiștii au format un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont trebuia să depună buletinul său de vot, pentru a îndepărta mulțimea, forțând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot.

Forțele speciale de poliție s-au ciocnit cu alegătorii în fața unei secții de votare din Barcelona, unde zeci de polițiști au folosit scuturi pentru a împinge oamenii înapoi, a declarat un martor pentru Reuters. Alegătorii scandau „suntem oameni ai păcii” și „nu ne temem”.

Vehicule blindate de poliție și o ambulanță se aflau în apropiere, a mai spus acest martor. Ministerul de Interne a anunțat, citat de France Presse, la deschiderea secțiilor de votare că poliția națională spaniolă a început confiscarea urnelor și buletinele de vot pentru referendumul de autodeterminare din Catalonia interzis de justiție.

„Acestea sunt primele urne și buletine confiscate de poliția din Barcelona. Agenții își continuă desfășurarea în Catalonia”, declară ministerul spaniol, publicând de asemenea fotografii, într-o postare pe Twitter la 9.00 (7.00 GMT).

O înregistrare video postată pe site-ul El Pais arată un incident între polițiști înarmați și un grup de alegători furioși în apropierea unei secții de votare la o școală din Barcelona. Alegătorii ridică mâinile și strigă „afară”.

Poliția națională a fost desfășurată după ce poliția regională catalană nu a închis secțiile de votare în conformitate cu ordinul unei instanțe.

Sursa: Agerpres

67 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 4 =