Caută
Close this search box.

Cel mai recent volum semnat de Alina Mungiu-Pippidi, în dezbatere la Bucureşti

Volumul ”În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”, de Alina Mungiu-Pippidi va fi tema unei dezbateri despre corupție și metode de combatere. Participă alături de autoare Mihai Goţiu, senator USR, şi Emilia Şercan, jurnalist de investigaţii.

„Una dintre cele mai importante cărți scrise vreodată despre principala provocare pentru guvernarea timpurilor noastre.” (Larry Diamond, Stanford University)

Întâlnirea ar loc marţi, 24 octombrie, de la ora 19:00, la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr. 11) din Bucureşti. Volumul a apărut în traducerea Ioanei Aneci, la editura Polirom și este disponibil şi în ediţie electronică.

De ce unele societăţi reuşesc să controleze corupţia în aşa măsură încât aceasta se manifestă doar ocazional, pe când alte societăţi rămân sistematic corupte?

Cartea de faţă, a cărei versiune originală a apărut la Cambridge University Press în 2015, analizează felul în care evoluează societăţile până la punctul în care integritatea devine regula şi corupţia devine excepţia în gestionarea afacerilor publice şi alocarea resurselor publice. Principala întrebare pe care o pune este: care sunt lecţiile de învăţat din experienţele istorice şi din cele contemporane privind dezvoltarea controlului corupţiei care pot ajuta societăţile să iniţieze şi să accelereze acest proces? 

„Mungiu-Pippidi reușește să mute dezbaterea dincolo de locurile comune ale luptei împotriva corupției, aducând un argument puternic în favoarea perceperii bunei guvernări din perspectiva societății civile și a universalismului etic.”, afirmă Susan Rose-Ackerman, de la Yale University.

Care este marea provocare a guvernelor democratice la ora actuală, dar şi alte câteva teme cuprinse în volum: Cum să înţelegem controlul corupţiei • Cum devii Danemarca: încercări istorice de a controla corupţia • Factori structurali şi umani: cauzele corupţiei • Ce învăţăm din cazurile contemporane de succes? • Capacitatea naţională de acţiune colectivă • Factorul internaţional şi impactul său anticorupţie • Ce e de făcut?

Eveniment organizat de Frontline Club Bucharest, Societatea Academică din România, Centrul Ceh şi Editura Polirom. Intrarea liberă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri