MApN organizează luni, de la ora 14, o ceremonie în onoarea celor 15 militari care au participat la Jocurile paralimpice Invictus, de la Toronto, aceştia urmând să se întâlnească cu ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, informează Mediafax.

România a fost reprezentată, în premieră, la “Invictus Games Toronto – 2017”, în perioada 23-30 septembrie, de 15 sportivi, militari răniţi sau invalizi ca urmare a misiunilor în teatrele de operaţii sau în ţară, la şapte discipline sportive – tir cu arcul, atletism, înot, ridicări de greutăţi, canotaj în sală la simulator, volei din şezut şi ciclism.

Prima medalie a echipei Invictus România a fost câştigată de maiorul Laurenţiu Şerban, care a obţinut bronzul la proba de 1.500 de metri.

Maiorul Laurenţiu Şerban, căpitanul lotului Invictus România, a fost rănit în Afganistan, în anul 2006, în timp ce îşi scotea colegii dintr-un transportor amfibiu blindat care fusese atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat.

O nouă medalie a fost obţinută de locotenentul Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015, în Afganistan. El a obţinut medalia de bronz la proba de canotaj în sală.

Echipa României, formată din Ionuţ Butoi, Dorin Petruţ şi Nicuşor-Augustin Pegulescu, a câştigat medalia de aur în finala de tir cu arcul, compound, la Invictus Games Toronto 2017.

Ionuţ Butoi a obţinut si medalia de argint în finala de tir cu arcul, compound.

Ionuţ Butoi a fost rănit în anul 2008, în Afganistan. În urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, militarul a fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Şi-a fracturat coloana, a rămas paralizat de la brâu în jos, a făcut diabet din cauza stresului, fiind acum dependent de insulină. Se antrenează pentru probele de tir cu arcul, haltere şi înot.

Nicusor-Augustin Pegulescu a fost rănit în anul 2009, în Afganistan. Are piciorul stâng amputat şi se antrenează pentru probele de canotaj în sală, la simulator, şi tir cu arcul.

Dorin Petruţ a fost rănit în anul 2007, în Irak. Are în piciorul stâng, de la genunchi la gleznă, o tijă din titan, prinsă cu cinci şuruburi. Se antrenează pentru proba de tir cu arcul.

Echipa care a reprezentat România la Invictus Games 2017, de la Toronto, s-a întors în ţară luni noaptea. Militarii, membrii familiilor şi staff-ul tehnic au fost întâmpinaţi la sosire, pe aeroport, de ministrul Mihai Fifor.

Foto: Facebook/InvictusTeamRomania

78 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 6 =