Caută
Close this search box.

Cetatea cavalerilor teutoni din Prejmer, cea mai bine păstrată fortificaţie din Europa

Cetatea Prejmer care adăposteşte Biserica Fortificată din localitate este una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Europa, dar şi cel mai vechi monument istoric din Braşov. Este printre puţinele care nu au fost dărâmate de comunişti, ci din contră. Chiar Nicolae Ceauşescu a dat bani pentru restaurarea ei. Aici s-au turnat mai multe scene din filmul ”Buzduganul cu trei peceți”.


Cetatea a fost construită în 1211 de către Cavalerii Teutoni, în stil gotic şi este înscrisă pe lista patrimoniului cultural modial UNESCO. Pentru a se apăra de invaziile turceşti, locuitorii aşezării, la origine saşi, construiesc în secolul al XV-lea zidurile Cetăţii Ţărăneşti. Cetatea are forma unui cerc care înconjoară Biserica Evanghelică, ziduri înalte de 12 metri şi groase de 3-4 metri. Cetatea a fost atacată de 50 de ori de turci. Se spune că cetatea a picat o singură dată în mâinile duşmanilor, dar doar pentru că veniseră ca prieteni, iar după ce au pătruns în cetate s-au transformat în cuceritori. Cetatea Prejmer este singurul obiectiv turistic din România care a primit trei stele în Ghidul Verde Michelin, destinat turismului. Biserica Neagră din Braşov a mai primit două stele, iar tot aceeaşi distincţie o are şi capitala.


Este un ghid pentru turiştii cunoscători, iar cam 10-15% dintre vizitatorii noştri vin după ce au citit acest ghid. Anul trecut am avut peste 60.000 de turişti“, ne-a declarat Silvia Zeimes, managerul Cetăţii Prejmer.

Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi multe alte atracţii unicat.

Cetatea Prejmer este cea mai veche biserifică fortificată din Ţara Bârsei. Una dintre atracţii este stuparul de cămăruţe care este unic. Sunt practic 274 de încăperi mici, câte una pentru fiecare familie din sat. Numărul camerei era acelaşi cu al casei, de aceea toate sunt numerotate. Aici se adăposteau oamenii cu bunurile lor în cazul unei invazii. De asemenea, Drumul Străjii pe lângă zidurile cetăţii este foarte bine păstrat, iar în cazul altor fortificaţii el nu mai există.

Cetatea Prejmer este printre puţinele obiective turistice care nu au fost distruse de comunişti. Între 1960 şi 1973, statul român, inclusiv Ceauşescu cu mâna lui, a semnat o investiţie de 18 milioane de lei, pentru restaurarea ei. Din 1992 cetatea aparţine Fundaţiei Saşilor Transilvăneni.

Un răspuns

  1. Frumoasa cetate. Aceasta doamna Zeimes nu face cinste comunitatii si administratiei Bisericii Evanghelice Prejmer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri