Caută
Close this search box.

Ciuma face ravagii în Madagascar: 94 de morți, peste 1.100 de cazuri

Epidemia de ciumă care a izbucnit în Madagascar la sfârșitul lunii august s-a soldat până în prezent cu moartea a 94 de persoane, din peste 1.100 de cazuri, a informat vineri OMS, care a trimis deja 1,3 milioane de doze de antibiotice la fața locului.

„Am raportat 94 de decese”, a declarat Ibrahima Soce Fall, director regional pentru situații de urgență în Africa în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la un briefing de presă desfășurat la Geneva.

Din cele 1.153 de cazuri de ciumă raportate, 300 au fost confirmate, a indicat acesta, adăugând că OMS a trimis deja 1,3 milioane de doze de antibiotice. Dozele „sunt suficiente pentru tratarea a 5.000 de pacienți și protejarea a 100.000 de persoane”, a indicat un purtător de cuvânt al OMS, Fadela Chaib.

Aceste antibiotice au fost distribuite în diferite centre medicale. OMS a trimis, de asemenea, materiale dezinfectante și 150 000 de echipamente de protecție.

Agenția pentru sănătate a ONU a mobilizat 1,5 milioane de dolari (1,3 milioane de euro) din fondul său de urgență, însă OMS estimează că are nevoie de un total de 5,5 milioane de dolari, a explicat Ibrahima Soce Fall, citat de AFP.

„Suntem într-o fază activă a acestei epidemii. Ne așteptăm la mai multe cazuri”, a indicat el, avertizând totodată că „stoparea transmiterii nu înseamnă că riscul va dispărea deoarece virusul este endemic” în Madagascar.

Ciuma reapare aproape în fiecare an în Madagascar, de obicei din septembrie până în aprilie, însă în acest an epidemia a început în luna august și s-a răspândit în zone urbane mari, spre deosebire de epidemiile anterioare, potrivit OMS.

Bacteria ciumei, care se dezvoltă la șobolani, este purtată de purici. La om, forma pneumonică a bolii — transmisibilă prin tuse — poate fi fatală în doar 24 — 72 de ore. Spre deosebire de aceasta, forma bubonică este mai puțin periculoasă.

Majoritatea pacienților din Madagascar au fost infectați cu forma pneumonică a bolii, potrivit OMS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri