Caută
Close this search box.

#Colectiv. Barocamera pentru arşi de la Floreasca, nefuncţională la doi ani de la tragedie

Barocamera de la Spitalul Floreasca nu poate fi folosită nici în prezent, deşi au trecut doi ani de la tragedia din „Colectiv”, moment în care echipamentul a atras atenţia publică pentru s-au cheltuit aproximativ patru milioane de lei, iar victimele incendiului nu au putut fi tratate aici.

Celebra barocameră de la Spitalul Floreasca a fost intens mediatizată pentru că fonduri publice au fost direcţionate în acest spaţiu, iar victimele din Clubul „Colectiv”, care ar fi putut primi o şansă la viaţă, nu au putut fi tratate în acest loc.

Ce s-a schimbat în ultimii doi ani în cazul barocamerei? Nimic. Şi asta pentru că nu există avize de funcţionare.

„Nu funcţionează. Pe scurt, îi lipsesc nişte avize, dar nu de instalare a ei, ci a spaţiului în care stă pentru că sunt nişte condiţii de siguranţă. După cum ştiţi, această barocameră funcţionează la presiune foarte înaltă şi încăperea în care stă trebuie să respecte nişte condiţii, dar este nevoie şi de o ieşire, pentru evacurea în anumite situaţii. În acest moment, este în curs de reabilitare”, a declarat şeful Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Floreasca, dr. Bogdan Opriţa, citat de Mediafax.

În momentul tragediei de pe 30 octombrie 2015, acest aparat ar fi putut fi de mare ajutor ţinând cont că principala lui funcţie este de tratare a persoanelor cu arsuri mari pe corp.

„Ea este folosită pentru pacienţii arşi într-o anumită etapă a evoluţiei lor. Este folosită chiar în tratamentul plăgilor infectate pentru că ea bombardează ţesutul respectiv cu oxigen. În momentul în care acei germeni nu supravieţuiesc în mediul de oxigen, cum le spunem noi, anaerobi, aceştia mor şi ajută la vindecare sau la prevenirea unor complicaţii. (…) O astfel de barocameră este extrem de utilă pentru pacienţii intoxicaţi cu monoxid de carbon sau cu cianuri pentru că ajută mult mai repede la eliminarea acestora din organism”, a explicat Bogdan Opriţa.

Întrebat dacă există personal special format, care să ştie să lucreze cu această barocameră, acesta a menţionat că „nu este vorba despre un specialist, ai nevoie de un technician pentru aşa ceva sau un asistent, care să ştie să o utilizeze pentru că este ca oricare alt dispozitiv medical”.

Inaugurată cu mare fast, în anul 2015, de către ministrul Sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu, barocamera promitea să revoluţioneze îngrijirea pacienţilor cu arsuri grave, fiind singurul aparat de acest gen din ţara noastră.

Reprezentanţii Spitalului Floreasca nu doresc încă să avenseze o dată la care aceasta să fie pusă în funcţiune, dar speră ca până la sfârşitul anului acesta, barocamera să fie pusă „la treabă”, precizând că „nu împiedică cu nimic funcţionarea secţiei respective şi îngrijirea arşilor”.

Vestita barocameră este amplasată în Secţia de arşi a spitalului, secţie care a început să funcţioneze de abia în 2016, după ce conducerea unităţii sanitare a fost demisă de către Achimaş Cadariu, fostul ministrul al Sănătăţii.

În momentul de faţă, secţia este funcţională. Este dotată cu şase paturi pentru pacienţii arşi grav şi alte şase pentru persoanele care trec de perioada critică.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri