Ministerul Mediului a aprobat recoltarea a nouă urși periculoși de pe raza județului Covasna, dar numărul nu este suficient pentru ca populația să se afle în siguranță, a declarat luni, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, trei dintre cei nouă urși au fost deja împușcați.

„În ultimele două săptămâni am primit nouă aprobări din partea ministerului de resort pentru recoltarea urșilor periculoși. Cinci aprobări au fost pentru Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor (AJVPS), trei pentru Asociația de Vânătoare Harghita Sud care este în județul nostru și una pentru Asociația de Vânătoare din Bodoc. Autorizații au fost date pentru toți cei nouă urși și deja s-au recoltat trei dintre aceștia”, a declarat Tamas Sandor, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Agerpres.

El a subliniat că este vorba despre „recoltare prin împușcare” a urșilor care au devenit „insuportabil de periculoși” și nu despre relocarea acestor animale.

Tamas a mai adăugat că „s-a făcut un pas important” înainte, după aproape un an și jumătate în care a existat interdicție totală pentru împușcarea urșilor, însă nu suficient, având în vedere faptul că urșii s-au înmulțit foarte mult în această perioadă.

„Din păcate, pericolul nu a trecut (…), efectivul de urși s-a mărit foarte mult, pentru că un an și jumătate a fost restricție totală”, a mai adăugat Tamas Sandor.

Specialiștii susțin că în județul Covasna efectivul optim de urși este de aproximativ 700 de exemplare, dar numărul real al acestora este aproape dublu.

Potrivit conducerii Agenției de Protecție a Mediului Covasna, mulți dintre ei și-au părăsit habitatul și au pricinuit numeroase pagube materiale — au distrus culturi agricole, au omorât animale domestice și au atacat oameni.

În localitatea Bodoc, spre exemplu, urșii au ajuns în cimitir, dar și în gara CFR, unul dintre ei fiind lovit de un tren în urmă cu câteva luni.

147 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here