Caută
Close this search box.

Cum îi ajută FIFA pe jucătorii de fotbal neplătiți de cluburi

Federația internațională de fotbal (FIFA) a încheiat un acord care îi va ajuta pe jucători să plece de la cluburile lor atunci când nu sunt plătiți la timp, informează agenția Reuters.

„Este o problemă care fierbea de mult, mult timp și nu s-a putut ajunge la un acord. Însă, datorită impulsului nostru s-a ajuns până la urmă la un acord. Toți vrem să fim plătiți, este o problemă de muncă și pentru mine acest lucru este foarte important.”, a declarat vicepreședintele FIFA, Victor Montagliani.

Acesta a precizat că în acord sunt implicate Asociația Europeană a Cluburilor, sindicatul mondial al jucătorilor (FIFPro) și World League Forum, care reprezintă cele mai importante campionate interne.

Conform FIFA, în schimbul acestui acord, FIFPro a acceptat să-și retragă plângerea legală înaintată la Comisia Europeană împotriva sistemului de transferuri, în urmă cu doi ani.

„Am avut discuții constructive cu FIFA, însă este prematur să discutăm ceea ce s-ar putea întâmpla pe viitor în privința plângerii noastre legale împotriva sistemului de transferuri sau a unui eventual acord, până când nu vom fi mulțumiți de propunerile înaintate”, a precizat FIFPro într-un comunicat.

Sindicatul a precizat că jucătorii pot doar să depună plângere împotriva cluburilor lor, după trei luni fără să fie plătiți, și pot aștepta până la doi ani o decizie din partea camerei FIFA pentru rezolvarea litigiilor.

Noul acord face mult mai ușoară despărțirea de clubul său pentru un jucător care nu și-a încasat drepturile salariale, susține FIFA, care nu a dorit să ofere detalii precise până când acordul nu va fi finalizat, probabil în luna martie a anului viitor.

Plângerea depusă de FIFPro la Comisia Europeană, în urmă cu doi ani, se bazează pe argumentul că sistemul de transferuri a fost necompetitiv și nejustificat.

Sistemul de transferuri este guvernat de regulamentele FIFA și se bazează pe un acord informal între FIFA, UEFA și Comisia Europeană, în 2001.

Într-un sondaj realizat în ultimul an, la care au participat 14.000 de jucători din 54 de țări, FIFPro a constatat că patru din zece fotbaliști au avut întârzieri în plata salariilor, la un moment dat, în cursul ultimilor doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri