Caută
Close this search box.

Cum ne schimbă starea de spirit notificările primite pe telefonul mobil

inselatorie telefon

O treime dintre notificările pe care le primim pe telefonul mobil ne afectează starea de spirit, este concluzia unei echipe de cercetători de la Universitatea Trent din Nottingham, Marea Britanie, care a analizat efectele alertelor digitale pe un grup de 50 de participanți, timp de cinci săptămâni, informează luni The Telegraph.

Dintre cele peste jumătate de milion de notificări analizate, 32% le-au provocat emoții negative utilizatorilor care au devenit ostili, supărați, nervoși, speriați sau rușinați.

Alertele de sistem, cele care nu au legătură cu interacțiunea umană, cum ar fi update-uri generale ale telefonului sau anunțurile de disponibilitate ale unei rețele wi-fi, au influențat negativ dispoziția utilizatorilor, spun cercetătorii.

De asemenea, notificările legate de locul de muncă au avut un impact negativ asupra stării de spirit, în special când soseau mai multe deodată, arată Agerpres.

Pe de altă parte, utilizatorii se bucurau la primirea mesajelor de la prieteni care le creau sentimentul conectării la un grup social.

”Alertele digitale ne întrerup mereu activitățile, solicitându-ne atenția”, spune cercetătorul Eiman Kanjo.

”Rolul notificărilor este de a spori confortul vieții de zi cu zi, de aceea trebuie să înțelegem impactul pe care folosirea lor obsesivă îl are asupra stării noastre de bine”, a adăugat acesta.

”Cu siguranță, notificările îi fac pe oameni mai fericiți, dar atunci când primesc multe alerte care au legătură cu locul de muncă sau cu update-uri ale sistemului se produce efectul invers”, a subliniat cercetătorul.

Cercetătoarea Daria Kuss, psiholog la Centrul pentru cercetarea jocurilor video de la Universitatea Trent din Nottingham, a adăugat: ”Deși alertele sunt importante pentru utilizatorii de telefoane inteligente, numărul aplicațiilor care vor să ne atragă atenția a crescut în ultimii ani.”

Oamenii răspund repede, aproape instantaneu la notificări, ceea ce le transformă într-un factor perturbator. ”Descoperirile noastre ar putea deschide drumul unor noi cercetări referitoare la conștientizarea emoțiilor în comunicarea mobilă și pe rețelele de socializare.”

Cercetarea a apărut în publicația ”IEEE Access”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri