Caută
Close this search box.

Cum plănuiau un român și un maghiar asasinarea premierului Bratianu în decembrie 1915

În timpul celor doi ani de neutralitate ai României (1914-1916), la data de 1 decembrie 1915, poliția română a investigat un atentat în urma căruia urmau să fie uciși premierul Ion I. C. Bratianu, Nicolae Filipescu și Tache Ionescu. Puterile Centrale ar fi comandat asasinatul cu scopul de a înlătura oponenții intrării României în război, de partea Antantei.

Nicolae Filpescu și Tache Ionescu, membri importanți ai Partidului Conservator, militau la acea vreme pentru intrarea de urgență în război a României de partea Franței și Rusiei, iar Germania și imperiul austro-ungar au încercat excluderea lor fizică pentru a le suprima puternica lor influență pe care o aveau în lumea politică de la București.

Cei doi atentatori, Ilie Toth și Ion Baboș au decis, din motive necunoscute să nu-și ducă planul până la capăt și s-au predat poliției. Din investigații a rezultat faptul că cei doi au fost instruiți de către un avocat din Brașov pe numele lui Iakob Oftenberger, care în ziua în care fusese arestat urma să aducă la București 8.000 de napoleoni de aur. De asemenea, s-a descoperit că încărcătura explozivă era ascunsă în două valize din piele care conțineau fiecare câte un mecanism ce garanta detonarea în 12 secunde.

În urma anchetei autoritățile au aflat că atentatul urma să aibă loc în seara zilei de marți, 1 decembrie 1915, de către cei doi indivizi, maghiarul Ilie Thoth și românul Ion Baboș, ambii figurând ca artiști comici la hotelul Dacia unde s-au și cazat.

Din declarațiile celor doi a reieșit faptul că ei au fost tratați regește de cei din Imperiul austro-ungar și că tot ce li se cerea era să fie cuminți și ascultători. Au primit sume mari de bani și timp de 20 de zile înainte de atentat au încercat să se integreze în viața Bucureștiului.

Sursa: Arhivele Naționale ale României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri