Caută
Close this search box.

David Lynch, premiat pentru întreaga carieră la sărbătoarea filmului de la Roma

David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave și Nanni Moretti se numără printre invitații Festivalului de Film de la Roma, a cărei ediție din 2017, organizată între 26 octombrie și 5 noiembrie, se dorește o veritabilă sărbătoare a cinematografiei mondiale și va prezenta câteva zeci de lungmetraje, dintre care 14 vor fi proiectate în premieră mondială, informează AFP.

David Lynch

„Această sărbătoare a cinematografiei a devenit un loc foarte râvnit, unde se vine nu doar pentru că ești ales, ci și pentru că alegi să vii”, a declarat marți Antonio Monda, directorul artistic al Festivalului de Film de la Roma, cu ocazia prezentării programului oficial al celei de-a 12-a ediții a evenimentului.

„Ediția din 2016 a fost extraordinară, cu filmul de deschidere ‘Moonlight’, de Barry Jenkins, care a fost apoi premiat la gala Oscarurilor, cu o creștere a numărului de spectatori cu 18% și cu o creștere a acoperirii mediatice în străinătate”, a adăugat el, reamintind faptul că festivalul cinematografic din capitala Italiei nu are o secțiune competițională.

Antonio Monda a anunțat, de asemenea, că „un star de cinema va fi prezent în fiecare seară pe covorul roșu”. Printre vedetele așteptate la Roma se află și cineastul David Lynch, care va fi recompensat pe 4 noiembrie cu un premiu pentru întreaga carieră.

Vor fi prezenți la Roma și Xavier Dolan, Nanni Moretti, Christoph Waltz, romancierul Chuck Palahniuk, actorul britanic Ian McKellen și compatrioata sa Vanessa Redgrave, care, la vârsta de 80 de ani va prezenta „Sea Sorrow”, un documentar consacrat imigranților, regizat de ea.

În total, 39 de lungmetraje, ficțiuni și documentare—cărora li se adaugă alte proiecții și evenimente speciale — se regăsesc în programul selecției oficiale, inclusiv „Hostiles”, un western regizat de Scott Cooper după modelul filmelor cu John Ford, în care rolurile principale sunt interpretate de Christian Bale și Rosamund Pike. Acest film va fi proiectat în deschiderea festivalului, pe 26 octombrie.

Cel mai recent film al fraților Taviani, intitulat „Una Questione privata”, o poveste despre iubirea adolescentină și despre gelozie, pe fundalul celui de Al Doilea Război Mondial, se numără printre peliculele așteptate cu mare interes de cinefilii din Roma.

Este și cazul filmului „Logan Lucy” al americanului Steve Soderbergh — cu Channing Tatum, Adam Driver și Daniel Craig—, care prezintă un jaf organizat în timpul uneia dintre cele mai renumite curse din cadrul circuitului Nascar din Statele Unite.

Antonio Monda

Foarte prezente în acest an pe plan mondial, producțiile realizate dincolo de Atlantic vor fi reprezentate la Roma și de filme precum „The Only Living Boy In New York”, de Marc Weeb (cu Kate Beckinsale și Jeff Bridges), „Detroit”, de Kathryn Bigelow (cu John Boyega), și „Stronger”, de David Gordon Green (cu Jake Gyllenhaal), inspirat din povestea de viață reală a lui Jeff Bauman, devenit un simbol al speranței după atacul cu bombă comis în timpul maratonului de la Boston din 2013.

În ceea ce privește cinematografia franceză, Catherine Deneuve se va afla pe afișul filmului „Tout nous separe”, semnat de Thierry Kliffa, Sandrine Bonnaire interpretează o muncitoare din industria textilă în pelicula „Prendre le large”, de Gael Morel, în timp ce „Le sens de la fete”, de Eric Toledano și Olivier Nakache, va aduce festivalului din capitala Italiei o doză de comedie.

Vor fi proiectate și filme din Mexic. Natalia Beristain va prezenta „Los Adioses”, o biografie a lui Rosario Castellanos, una dintre cele mai mari romanciere mexicane, iar Alejandro Andrade Paese va fi prezent la proiecția celui mai recent film al său, „Cuercevaca”, în care joacă renumita actriță Carmen Maura.

Japonia va fi reprezentată de „Birds without Names”, de Karuya Shiraishi, Argentina de „Nobody’s Watching”, de Julia Solomonoff, iar Libanul, cu lungmetrajul „One of These Days”, de Nadim Tabet, completează un program oficial în care sunt reprezentate 31 de naționalități.

„Două fire roșii au apărut în cadrul programului: muzica și sportul”, a declarat Antonio Monda.

Pentru a ilustra prima dintre aceste tendințe, Antonio Monda a citat două documentare — unul dedicat lui Bob Dylan, iar celălalt divei Maria Callas, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la moartea celebrei soprane.

Sportul va fi și el reprezentat prin intermediul unui documentar dedicat lui Enzo Ferrari și prin mult așteptatul „Borg McEnroe”, lungmetrajul regizat de danezul Janus Metz, care prezintă duelul dintre două legende ale tenisului mondial în anii 1980.

Un alt film foarte așteptat este „I Tonya”, de Craig Gillespie, un portret biografic al Tonyei Harding, patinatoarea americană care a fost acuzată în 1994 că a fost implicată în orchestrarea unei agresiuni fizice asupra compatrioatei sale Nancy Kerrigan cu scopul de a o împiedica să participe la Jocurile Olimpice. Din distribuția acestui film face parte și actorul de origine română Sebastian Stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri